Marco en Tooske presenteren 'Jij&Ik voor War Child'

Kinderen en ouders treden samen op; woensdag, 21.25 uur, NPO 1

in Mediatips

Marco Borsato en Tooske Ragas presenteren de derde editie van Jij&Ik voor War Child (EO). In dit liveprogramma zingen kinderen samen met hun vader of moeder bekende hits. Kijkers kunnen stemmen op het beste duo. Hopelijk levert het programma veel nieuwe vrienden voor War Child op. 

“In Nederland vinden we het heel vanzelfsprekend dat ouders en kinderen iets samen doen,” zegt Marco Borsato over de opzet van het programma. “Maar die relatie is in oorlogsgebieden juist vaak verstoord. Als er al een ouder is, wordt het kind meestal als verlengstuk van het gezin gezien: het moet hout sprokkelen, water halen. Dan is het kind geen kind meer. Door te laten zien hoe creatief kinderen hier in Nederland kunnen zijn, benadrukken we dat dit in het buitenland niet vanzelfsprekend is. Kinderen snappen zelf overigens heel goed wat een ongelooflijke impact het heeft als je geen kind kunt zijn, als je niet kunt spelen.”

'Al twintig jaar ambassadeur War Child'

Wat kinderen meemaken in oorlogsgebieden is heel ingrijpend, weet Borsato. Twintig jaar geleden werd hij ambassadeur voor War Child, en sindsdien maakt hij veel reizen naar de landen waar de organisatie werkt. “Bij mijn laatste reis dit jaar naar Oeganda ontmoette ik een aantal kinderen die ik in 2006 ook heb ontmoet,” vertelt hij. “Iris heeft inmiddels een stukje land en is getrouwd, de ander, Filip, is advocaat geworden. Hij verloor een arm, en moet voor zijn rechtenstudie elke dag achttien kilometer heen en terug naar de universiteit lopen. Maar hij houdt vol, omdat hij het voor een hoger doel doet. Hij wil zorgen dat de wetten in zijn land beschermd worden."

(Tekst loopt door onder de foto.)

Als kind afgeschreven, nu een held?

Filip is een succesverhaal: afgeschreven als kind, en nu van grote betekenis voor zijn omgeving. ‘Je bent een held,’ zei ik tegen hem. ‘Nee,’ antwoordde hij meteen, ‘War Child stelde me in staat om te gaan met alle teleurstellingen die ik moest verwerken.’ Deze jongeman heeft een ongelooflijke vooruitgang doorgemaakt, die heel belangrijk is voor zijn land. Zo hopen we nog veel meer kinderen te helpen.”

Jij&Ik voor War Child

Vader en dochter Menno en Wieke, Quincy en haar vader Larry, Denyse en haar dochter Ceder en vader en zoon Jeroen en Luc betreden het podium. De duo’s zingen live bekende hits in theater Agora in Lelystad. Ook treden er tijdens de live tv-show verschillende grote (inter)nationale artiesten op. Kijkers kunnen via sms hun stem uitbrengen op een van de deelnemende koppels. Mensen die bellen wordt gevraagd of ze voor acht euro per maand vriend van War Child willen worden. Vorig jaar wonnen Stella & David de live-show met hun versie van 'Scars to your beautiful'. 

Woensdag 21 november, 21.25 uur, NPO 1

(Tekst loopt door onder de video.) 

'Geloof is sterk bindmiddel'

Het is de derde keer dat de EO en Marco Borsato samenwerken voor War Child. Een populaire zanger en een omroep die ‘het verhaal van Jezus wil vertellen’, gaat dat samen? “Geloof is een ongelooflijk sterk bindmiddel,” reageert Borsato. “Het geeft cohesie tussen mensen. Zelf geloof ik vooral in zelfredzaamheid. We kunnen veel invloed hebben op onszelf en onze omgeving. Als je het goede wilt doen, kan dat en lukt het ook.”

Mandela

“Ik geloof heel erg dat je het leven zelf kunt sturen. Je moet daarom ook niet bij alles wat je overkomt en wat er in de wereld gebeurt, God de schuld geven. De oplossing voor het grote wereldleed begint bij onszelf, in onze eigen kleine kring. Daar kun je een voorbeeld zijn voor anderen. Zoals Nelson Mandela: zijn halve leven zat hij opgesloten. Toen hij uit de cel kwam, had hij geen wroeging, maar gebruikte hij zijn energie om iets goeds te doen. Daar heeft hij miljoenen mensen mee geïnspireerd.”

Tekst: Auke Schouwstra
Beeld: EO en Sascha Schalkwijk

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons