Jaar cel en tbs voor pianostemmer die dominee mishandelde

Dader veroordeeld voor poging tot doodslag

in Christelijk Nieuws

De 50-jarige pianostemmer die vorig jaar dominee Ebi Wassenaar uit Rhenoy zwaar mishandelde, is veroordeeld tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald, schrijft Omroep Gelderland.

De pianostemmer had de predikant met een hamer hard op haar hoofd geslagen, waardoor zij aan één kant van haar lichaam verlamd raakte. Sindsdien zit ze in een rolstoel en moet ze dag en nacht verzorgd worden. Volgens de rechter is het bewezen dat de pianostemmer de dominee heeft geslagen. Tegen de pianostemmer was acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist vanwege poging tot moord, maar volgens de rechter kon dat niet bewezen worden. Daarom is de man veroordeeld voor poging tot doodslag.

De predikante is teleurgesteld met de uitspraak, zo laat haar advocaat Gerrit van den Brink aan de Gelderse omroep weten. "Ze is blij dat de man hulp krijgt in de vorm van een verplichte behandeling in een gesloten instelling, maar erg teleurgesteld dat zo'n zware mishandeling maar met één jaar gevangenis bestraft wordt," zegt Van den Brink.
De dader zelf bleef ook tijdens de rechtszaak volhouden dat hij het niet had gedaan. Zijn advocaat zegt dat hij zich niets van het voorval kan herinneren. 

Zwaargewond

Op 21 november vorig jaar had dominee Ebi Wassenaar een afspraak met de 50-jarige pianostemmer uit het plaatsje Tricht. Omdat het erg lang duurde, besloot de huisgenote van de predikante te gaan kijken wat er aan de hand was. Ze trof Wassenaar aan op de grond, in een plas met bloed. Wassenaar werd naar het ziekenhuis gebracht, waar bleek dat ze een hersenbloeding had. Diezelfde dag vonden politieagenten achttien kilometer verderop een man die net een hartaanval had gehad: de pianostemmer die even daarvoor de dominee had mishandeld. Hij lag een maand in coma.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons