Is technologie de nieuwe religie?

Voor sommigen is het het antwoord op alles

in Geloven

Wat helpt je bij de zoektocht naar de waarheid? Welke richtlijnen volg je? Waar ga je naartoe? Waar vertrouw je op? Het zijn levensvragen waar je een heel leven zoet mee kan zijn, of al(lang) een antwoord op hebt. We zoeken en vinden het in onszelf of buiten onszelf.

Het zijn vragen waar verschillende religies van claimen dat zij hét antwoord hebben. Zoek het in Allah, Jaweh, Boeddha of God, zeggen de godsdiensten. Zoek het dichterbij, kijk naar jezelf, zeggen de atheïst en de humanist. En nu is er een nieuwe ster aan het firmament, die ook claimt het antwoord te hebben: technologie.
De rol die technologie in ons leven speelt, is reeds groot en verspreidt zich razendsnel – als een olievlek. Ga ik in het laatste artikel van deze serie niet te ver? Alsof technologie ook een religie is die antwoorden heeft op de grote levenvragen? Laten we kijken naar de eigenschappen van religie en of techniek inderdaad een nieuwe religie is.

De nieuwste technologieën: de kansen, gevolgen en keuzes waar we voor staan
Vooruitgang van techniek is onlosmakelijk verbonden met ethische kwesties. Welke toevoeging kunnen we als christenen bieden aan het maatschappelijk debat? In hoeverre bepaalt ons verlangen om met Christus te leven onze keuzes? Wat omarmen wij omdat wij het zien als een geschenk van God, en waar kiezen wij een ander pad, hoe wereldvreemd ook?

Over deze en andere vragen schrijft technologiespecialist Karel Blokhuis deze week een serie blogs.  

Een nieuwe religie

Een religie heeft over het algemeen volgelingen en richtlijnen, en belooft je een bepaalde bestemming. De populairste religie die geënt is op technologie, is momenteel technologische singulariteit. Volgelingen van deze religie zien de onstuitbare groei in het denkvermogen van technologie ooit zover komen, dat ze de mens voorbijstreven. En dat technologie meer invloed krijgt op de richting waarin de maatschappij zich beweegt dan de mens zelf.

De oplossing

Er bestaat een Singularity universiteit, die als doel heeft wereld’s grootste uitdagingen te tackelen door het gebruik van technologie. Zoals kunstmatige intelligentie, robotica en digitale biologie. Onderwerpen die al de revue zijn gepasseerd in deze blogserie. Maar in de technologische singulariteit gaan ze wel een spade dieper. Het wordt niet als middel gebruikt in het dagelijks leven, maar ze stellen hun volledige vertrouwen op deze technologiën. Zoals wij ons vertrouwen op God stellen. Ze vertrouwen erop dat technologie een oplossing is voor alles: de ongelijkheid in de wereld, het energievraagstuk, de opvang van de bevolkingsgroei, het terugdringen van natuurrampen en algehele veiligheid voor iedereen. Vergaande ambities, waar een groot vertrouwen uit spreekt.

Label

Behalve dat het gezien wordt als allesomvattende oplossing voor de grote wereldproblemen, geloven ze ook dat het een potentiële oplossing is voor een vraag die de mensheid bezighoudt sinds de hof van Eden: hoe kunnen we eeuwig leven?  De claim is: elke reden dat ons leven eindig is, kan worden opgelost door technologie. Het lichaam blijven verbeteren met nieuwe technieken, zodat het niet meer veroudert. Of zelfs wie wij zijn, overzetten van lichaam naar een computer. Een computer die je voor altijd kunt blijven repareren of vervangen, zodat jij voor eeuwig kunt bestaan. Dit klinkt als science fiction en onbereikbaar ver weg, maar er zijn respectabele wetenschappers die heilig geloven dat dit binnen handbereik is. 

Technologie heeft volgelingen, richtlijnen en belooft een betere toekomst, maar of het label ‘religie’ terecht is? Daar kun je over discussiëren. Maar dat technologie er is, er altijd zal zijn en zijn invloed zal uitbreiden, staat vast. De vraag blijft: hoever laten we het toe. Wat omarmen wij – als christenen –, omdat wij het zien als een geschenk van God en waar kiezen wij een ander pad, hoe wereldvreemd ook?

Tekst: Karel Blokhuis
Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons