Iris onderzoekt: 'Waarom val ik op witte mannen?'

Tv-serie over gemengde relaties, donderdag, 21.45 uur, NPO 3

In haar nieuwe programma Iris onderzoekt (NTR) reist Iris van Lunenburg door het land om onderzoek te doen naar gemengde relaties. Liggen die nog gevoelig en wat zegt dat over de stand van het land. Zelf heeft Iris, als kind geadopteerd uit Haïti, een voorkeur voor witte mannen. Hoe komt dat?

Kun je al iets vertellen over je onderzoek?
“Dat gaat niet alleen over huidskleur, maar ook over cultuur en geloof. Zo ontmoet ik Tamara, een christelijk meisje van Iraakse komaf. Haar man moet van haar ouders niet alleen hetzelfde geloof hebben, maar ook uit haar eigen gemeenschap komen. Dan vis je in een kleine vijver! In sommige milieus zie ik dus nog weinig vrijheid, maar er zit zeker beweging in.”

Hoe komt je eigen verhaal aan bod?
“Daar ga ik in de eerste aflevering meteen mee aan de slag. Ik spreek met mijn moeder en een adoptie-expert. Omdat ik in een omgeving met vooral witte mensen ben opgegroeid, waren er geen donkere rolmodellen. Een les uit deze serie zal dan ook zijn dat we ons meer bewust moeten zijn van de bubbel waarin we leven.”

Wie is Iris van Lunenburg?

• 32 jaar.
• Studeerde Bestuurskunde en Rechten.
• Geboren op Haïti, na adoptie opgegroeid in een blank gezin in Emmen.
• Was verslaggever bij onder meer Jan rijdt rond (KRO-NCRV) en Iris test (Linda TV).
• Columniste voor dagblad Metro en magazine Glamour.
• Presenteerde vorig jaar 3LAB: Iris onderzoekt. Dit krijgt nu een vervolg als vierdelige serie.

Wat wilde je als kind worden?
“Advocaat! Daarom ging ik ook Rechten studeren, maar ik werk nu niet – zoals mijn vriendinnen – op een groot kantoor op de Zuidas. Ik vind het heel vet wat ze doen, maar ben blij met mijn bestaan als programmamaker. Een keuze van mijn hart.”

Op wie ben je weleens jaloers?
“Op mensen die heel populair lijken te zijn op sociale media, als ik op Instagram kijk naar hun ‘perfecte’ leven met al die vakanties, leuke vrienden en een perfecte relatie. Maar natuurlijk zie ik hun leven door een positief ‘filter’. Dan besef ik dat ik misschien niet zo perfect ben, maar dankbaar mag zijn met mijn leven, gezondheid en de mensen om me heen.”

Iris van Lunenburg

Ben je gedoopt?
“Nee, hoewel mijn moeder katholiek is. Mijn vader is joods, dus mijn ouders hadden ook een gemengde relatie. Ze zijn na een lang huwelijk gescheiden. Mijn moeder heeft me wel de kans gegeven meer over beide geloven te leren, maar ik heb daar nooit echt belangstelling voor gehad. Via mijn vaders familie ben ik wel bekend met de joodse feestdagen en gebruiken.”

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“De vraag: ‘Wie ben ik?’ Mensen vragen elkaar vaak hoe het gaat en wat voor werk ze doen. Daar gaat het gesprek dan over, maar kunnen ze ook zeggen waar ze voor leven en welke idealen ze nastreven?”

In de omgeving waarin ik opgroeide, waren er geen donkere rolmodellen

Wie bewonder je?
“Linda de Mol, omdat zij zo goed aanvoelt wat er in de maatschappij leeft, vooral onder vrouwen. Ze kan dat zo knap vertalen naar haar blad en haar tv-zender, waarbij ze ook nog een team met veel jonge, talentvolle vrouwen om zich heen verzamelt. Knap hoe ze haar imperium opbouwt, en daardoor ook andere vrouwen versterkt!”

Iris onderzoekt

Iedere donderdag, 21.45 uur, NPO 3

Beeld: Linda Stulic

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons