Ik wil online daten, maar forceer ik de boel dan niet juist?

Tips van Aukelien van Abbema

in Geloven

Ik overweeg al een tijdje om online te gaan daten. Maar kun je niet beter Gods plan afwachten, in plaats van iets te forceren? Of zou het ook in Gods plan kunnen passen?

Interessante vraag! En al een heel oude. Al van ver voor het bestaan van online daten, omdat de vraag in de kern terugvoert op een heel oud theologisch debat. In welke mate leidt God ons leven, en in welke mate moeten we zelf verantwoordelijkheid nemen? Vrije wil, hoe werkt dat ook alweer? En onze keuzes, kan God die gebruiken, heeft Hij ze gestuurd, of moet Hij het er maar mee doen?

Verantwoordelijkheid nemen

Ik verschuil me altijd achter het feit dat ik geen theoloog ben en dus deze vragen niet naar volle tevredenheid kan beantwoorden. Maar ik geloof ook niet dat er veel theologen zijn die dat op een begrijpelijke manier kunnen doen. Dus hou ik het er maar op dat het en-en is. Zolang wij nog niet in de hemel zijn en Gods plan nog niet helemaal kennen, is het volgens mij vooral belangrijk dat we verantwoordelijkheid nemen voor onze keuzes en die naar eer en geweten maken. Zeker, ik geloof in een God die actief betrokken is in ons leven, maar ik geloof ook dat God ons ziet als volwassen kinderen die hun eigen keuzes kunnen maken. Niet als peuters van drie die met de meeste dagelijkse keuzes nog veel hulp nodig hebben. (Hoewel zelfs driejarigen al meer keuzes kunnen maken dan je vaak denkt.)

Binnen gezonde grenzen

Een kind is niet geholpen met een ouder die alle keuzes voor hem maakt. Een kind groeit niet als de ouder steeds alle verantwoordelijkheid voor de gevolgen van zijn acties wegneemt. Een kind is geholpen bij een ouder die zegt: “Ik ben er, ik zie je, maar ga maar zelf. Dit zijn de grenzen, daarbinnen is het aan jou.” Zo leidt God ons leven ook. Hij geeft de uiterste grenzen aan, maar daarbinnen is het aan ons. Dus als je wilt daten, kan dat binnen bepaalde gezonde grenzen. Als voor jou online daten een goede optie is, ga ervoor.

Een partner vinden is een proces dat zowel jouw inzet als Gods zegen vraag

Bidden en daten

Te vaak krijgen we in de kerk te horen dat we maar moeten ‘bidden en wachten’ als we ons leven met iemand willen delen. De waarheid is dat het meer ‘bidden en daten’ is. Een partner vinden is een proces dat zowel jouw inzet als Gods zegen vraagt.

En online gaan is een van de manieren waarop jij je kunt inzetten om iemand te vinden die bij je past. Dat het werkt, daar getuigen de verhalen volop van. Dat het lastig is, trouwens ook.

De boel forceren is een bruid online bestellen, of iemand manipuleren en pushen om jou leuk te vinden. Online daten is niet de zaak forceren, maar de zaak meer mogelijk maken, door te zorgen dat je beter vindbaar bent voor die ene, die leukste. Ga naar conferenties, bezoek eens een andere kerk en ja, ga vooral online.

Leestip

Single in de kerk. De mythes en de mogelijkheden, Aukelien van Abbema, Ark Media, 128 blz., € 13,95.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons