Hoe wordt het met al die ruzies weer gezellig in huis?

Tips van orthopedagoog en opvoedcoach Yvonne Bijl

"Mijn kinderen kunnen elkaar flink dwarszitten. Ze weten precies hoe ze de ander op de kast moeten krijgen, en mij krijgen ze er ook regelmatig bovenop. Ik baal van mezelf en van hun geruzie. Hoe houden we het gezellig."

Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar. Een uitspraak die ik regelmatig hoor van ouders. Het geeft aan dat de band tussen broers en zussen best ingewikkeld is. Het ene moment kunnen ze heerlijk samen spelen, het andere moment vliegen ze elkaar in de haren. Bij ons thuis soms letterlijk.

Daarnaast kun je als ouder ook best gemakkelijk in de clinch liggen met een van je kinderen. Niet gezellig, maar weet dat het in elk gezin voorkomt. Dus ook bij de buren. Hoe cliché́ ook, een gezin is de fijnste plek om ruzie te maken. Daar is het veilig. Daar moet je het ook weer goed maken, want voor de maaltijd word je weer verwacht aan de keukentafel. De bloedband is niet kapot te krijgen. En da’s maar goed ook.

Bijt op je tong

Maar wat is het lastig om tijdens ruzies in te zien dat het goed is voor de kinderen. Dat zij op dat moment bezig zijn hun identiteit te ontwikkelen, en oefenen in het inleven in de ander. En wat dacht je van het leren van grenzen aangeven?

Probeer de koelbloedige ouder te zijn

Als ouders zijn we geneigd té vaak en té snel in te grijpen; ruzie is immers niet fijn om te zien en aan te horen. Het verpest de sfeer in huis. Maar alsjeblieft, bijt op je tong wanneer je kinderen ruzie hebben met elkaar. Ook wanneer je zelf boos bent op een van je kinderen. Je mag best benoemen wat je ziet of hoort, maar je zegt snel dingen die afbreken in plaats van opbouwen. Dat maakt meer kapot dan je lief is. Beter is het om dan te zwijgen. Probeer de koelbloedige ouder te zijn. En ja, dat is een kwestie van geduld met jezelf. Maar gelukkig kun je groeien in geduld. Het is een vrucht van de Geest. Heb je last van een ruzie? Loop even naar een andere ruimte, of maak een ommetje. Grote kans dat het bij terugkomst is opgelost.

Keukentafelgesprek

Wanneer de sfeer blijvend negatief is, las dan een keukentafelgesprek in. Vraag hoe de kinderen het ervaren en wat zij nodig hebben van de ander. Maak afspraken met elkaar. Kinderen kunnen zelf heel goed aangeven wat zij belangrijke items vinden in het gezin. Bid met elkaar en vraag God om geduld en begrip voor elkaar.

Een pasklaar antwoord ga ik dus niet geven, maak het pasklaar op basis van wat er in jouw gezin speelt. Dan is de kans het grootst dat het weer gezellig wordt in huis.

Tips

  • Maak gezinsafspraken met elkaar – en hang kaartjes op met deze afspraken.
  • Kies zo min mogelijk partij.
  • Sluit de dag altijd positief af met elkaar.

Leestip

Zo werkt God. 9x aan de slag met de vrucht van de Geest, Tanneke Dorgelo, Ark Media, 48 blz., € 12,95

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons