Hoe nieuwe techniek steeds meer invloed heeft op ons leven

En welke ethische vragen dit oproept

in Geloven

Technologische uitvindingen volgen elkaar in rap tempo op. Wat vandaag de nieuwste baanbrekende gadget is, is morgen hopeloos verouderd. Vooruitgang in de techniek is onlosmakelijk verbonden met ethische kwesties. Hoever willen we techniek eigenlijk toelaten in ons leven? En welke toevoeging kunnen we als christenen bieden aan dit maatschappelijk debat?

Techniek is altijd onderdeel van ons leven geweest. Het is een belangrijk middel dat we gebruiken om onze drang naar innovatie te realiseren; van de uitvinding van het wiel en de boekdrukkunst, tot de mobiele telefoon en de 3D-printer. Waarom tevreden zijn met waar we nu zijn? We willen altijd verder, sneller, beter. Meer bereiken met minder inspanning. En techniek helpt ons daarbij.

De nieuwste technologieën: de kansen, gevolgen en keuzes waar we voor staan
Vooruitgang van techniek is onlosmakelijk verbonden met ethische kwesties. Welke toevoeging kunnen we als christenen bieden aan het maatschappelijk debat? In hoeverre bepaalt ons verlangen om met Christus te leven onze keuzes? Wat omarmen wij omdat wij het zien als een geschenk van God, en waar kiezen wij een ander pad, hoe wereldvreemd ook?

Over deze en andere vragen schrijft technologiespecialist Karel Blokhuis deze week een serie blogs.  

Primitief

De ene techniek vervangt moeiteloos de andere. Want stilstand is achteruitgang. Zo zien we geen trekschuit meer voorbijglijden over ondiep water. Techniek heeft de liftbediende overbodig gemaakt. Aan het einde van dit jaar nemen we definitief afscheid van de papieren telefoongids. En de iPhone van twee versies geleden wordt bestempeld als primitief gereedschap uit de oudheid.  

We vertrouwen eigenlijk compleet op een digitale puber!

Niet nieuw, wel rap

Nieuwe technologische ontwikkelingen en hun invloed zijn op zichzelf dus niet nieuw. De opvolging van verschillende technieken ook niet. Maar het tempo waarin het gaat wel. Internet bijvoorbeeld is nog maar 35 jaar oud. Maar kijk eens naar de positie die het verworven heeft in onze samenleving. Wie gebruikt Google niet om iets op te zoeken? Bijvoorbeeld waar een restaurant is, of om te kijken of je echtgenoot feitelijk gelijk heeft in jullie discussie. Er wordt zelfs gezegd: als het niet te vinden is via Google, dan bestaat het niet. Terwijl de zoekmachine nog maar 16 jaar oud is. We vertrouwen dus eigenlijk compleet op een digitale puber!

Zolderkamer

Het Internet zelf is de oorzaak van de tempoversnelling. Door de korte lijntjes heeft het de wereld kleiner gemaakt. Internet heeft de drempel verlaagd om informatie met elkaar te delen via websites of apps. Omdat veel informatie voor iedereen beschikbaar is, kan iedereen ermee aan de slag. De meeste uitvindingen van dit moment beginnen daarom niet meer bij de grote bedrijven zoals Philips of Tefal. De eerste stapjes van een uitvinding beginnen steeds vaker op een zolderkamer door ambitieuze jongeren. En er zijn een stuk meer zolderkamers dan hoofdkantoren.

Wat staat ons te wachten?

Als de digitale invloed inderdaad intensiveert en technologische uitvindingen steeds eerder over de datum zijn, wat betekent dit dan voor ons? Het is een gegeven dat we steeds meer vervlochten raken met techniek in ons leven. Maar de vraag is: hoever laten we het toe?

Hierbij een greep uit wat ons te wachten staat of wat (op de achtergrond voor velen) al volop aan de gang is en waar je in de komende blogs meer over leest:
• Techniek in de (medische) biologie; het samensmelten van organische en technische onderdelen in ons lichaam. Zit je ov-chip binnenkort onder je huid?
• Techniek in het bedrijfsleven; gaat technologie binnenkort jouw baan overnemen?
• Techniek in het nemen van besluiten; wie vertrouw ik meer? De intelligentie van een computer, of die van een mens? Beslist straks een machine over de vraag of je kind op een bepaalde school wordt toegelaten?
• Techniek als nieuwste religie. Dit klinkt vast bizar, maar er zijn mensen serieus bezig om te kijken of ze hun persoonlijkheid kunnen opslaan op internet. Zodat ze op die manier eeuwig leven. En dan heb ik niet over hun Facebook profiel, maar over hun hele ‘zijn’.

Tekst: Karel Blokhuis
Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons