Hoe lichaam en technologie steeds meer samenkomen

Lichaam, geest en titanium

in Geloven

Tot nu toe speelt technologie vooral buiten ons lichaam. We houden het vast, we raken het aan, we doen het om onze pols, maar verder komt het niet. Of dat zo blijft, is nog maar de vraag. De grens tussen de fysieke en digitale wereld vervaagt.

Steeds meer defecte lichaamsonderdelen vervangen we met onderdelen die niet van vlees en bloed zijn. De kunstheup van oma is gemaakt van metaal en werkt perfect samen met de rest van het lichaam. De pacemaker van titanium houdt ons hart in het juiste ritme. Algemeen geaccepteerde oplossingen, waar we dankbaar gebruik van maken. De lijst met lichaamsonderdelen die wij zelf in een laboratorium kunnen maken, groeit. En daarmee ook de ethische discussie.

De nieuwste technologieën: de kansen, gevolgen en keuzes waar we voor staan
Vooruitgang van techniek is onlosmakelijk verbonden met ethische kwesties. Welke toevoeging kunnen we als christenen bieden aan het maatschappelijk debat? In hoeverre bepaalt ons verlangen om met Christus te leven onze keuzes? Wat omarmen wij omdat wij het zien als een geschenk van God, en waar kiezen wij een ander pad, hoe wereldvreemd ook?

Over deze en andere vragen schrijft technologiespecialist Karel Blokhuis deze week een serie blogs.  

Alle kansen benutten?

Want, als we elk orgaan kunnen (na)maken, moeten we dat dan ook doen? Of moet er een grens getrokken worden? En zo ja, waar trekken we dan de grens? Raken we bij elke volgende stap verder verwijderd van het mensbeeld dat God voor ogen had toen Hij ons schiep naar Zijn evenbeeld? Of moeten we deze mogelijkheid om het organentekort weg te poetsen met beide handen aangrijpen? Nieuwe medische mogelijkheden doen altijd stof opwaaien in de christelijke wereld. De vraag of het medicijn door God gegeven is, of dat we puur op Hem mogen vertrouwen, zorgt voor interne verdeeldheid. Kijk bijvoorbeeld naar vaccinaties, of de inzet van ivf. Ook de nieuwe medische ontwikkelingen op het gebied van orgaancreatie kunnen we als christenen niet stilletjes aan ons voorbij laten gaan. Laten we in ieder geval meedoen aan de ethische discussie, individueel of als gemeenschap.

Innerlijke strijd

Op het gebied van genezing zitten de Willie Wortels van de geneeskunde ook niet stil.  Operaties zijn vaak een samenwerking tussen chirurg en robot. Protheses kunnen via een chip in de hersenen met de gedachten worden bestuurd. De mogelijkheden om minirobotjes – nanobots – in te zetten in de strijd tegen ziekten, wordt intensief onderzocht. Kunnen zij de strijd aan in ons lichaam tegen verkeerde cellen, waarbij de goede cellen intact blijven? Kunnen deze robotjes het medicijn precies bij de oorzaak in ons lichaam neerleggen? Prachtige technieken die veel bijwerkingen, pijn, verdriet en verlies kunnen opvangen.

Sommigen vragen zich zelfs hardop af of we de dood niet te slim af kunnen zijn

Een antwoord op alles?

Toch gaan de vragen waarbij deze technieken een mogelijk antwoord zijn, verder dan alleen genezing. Dat de toepassingen letterlijk steeds dichterbij komen, nemen we voor lief. Zelfs tot onder onze huid. We kunnen chips, sensoren en nanobots in ons lichaam plaatsen om sterker, slimmer, efficienter te worden als persoon. Dat klinkt als science fiction, maar is nu of binnenkort de praktijk en net zo normaal als bijvoorbeeld de kunstheup. Sommigen vragen zich zelfs hardop af of we door de inzet van techniek in ons lichaam, de dood niet te slim af kunnen zijn.

Als nerd vind ik de mogelijkheden fascinerend en de toekomst ethisch uitdagend. Als christen denk ik bij het lezen van sommige ambities aan psalm 2: “Hij die in de hemel zit, lacht.”

Tekst: Karel Blokhuis
Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons