Hoe een neonazi Jezus vindt

‘Het voelt nu alsof ik deel uitmaak van een familie’

in Geloven

Voormalig worstelaar Keith ‘Duke’ Schneider raakt in de ban van het gedachtegoed van de neonazi’s en wordt zelfs de persoonlijke bewaker van de commandant van deze beweging. Tot hij verliefd wordt op een Afro-Amerikaanse vrouw, die al jaren voor hem bidt.

Het verhaal dat de afgelopen maanden in diverse Amerikaanse media opdook, is op z’n minst opmerkelijk. Het begint bij de jeugd van Keith, waarin hij veel documentaires over de Tweede Wereldoorlog, Hitler, en het Derde Rijk bekijkt. Die documentaires houden hem op de been, want in zijn jeugd lijdt Keith onder huiselijk geweld. Hij houdt zichzelf voor dat de nazi's sterk waren, en die gedachte vindt hij aantrekkelijk. Thuis krijgt hij weinig liefde. Zijn moeder – die een bipolaire stoornis heeft – slaat hem vaak en houdt hem vaak voor dat hij ongewenst is en een grote last is. Zijn vader is niet alleen gewelddadig, maar verheerlijkt het geweld ook. Het bezorgt Keith een laag zelfbeeld.

Een gebroken neus zet hij zelf weer recht

Professioneel worstelaar

Op de middelbare school wint Keith de eerste prijs met worstelen. Het is een sport waar hij in verder gaat, en hij groeit uit tot professioneel worstelaar. Door de klappen die hij als kind heeft opgelopen, heeft hij een hoge pijngrens. Een gebroken neus zet hij – ook tijdens een worstelwedstrijd – zelf weer recht. Elke klap die hij krijgt, motiveert hem nog meer om zich door niemand meer pijn te laten doen.

Problemen met een stalker

Als Keith na zijn worstelcarrière bewaker wordt, zoekt Catherine Boone, een Afro-Amerikaanse vrouw, contact met hem. Zij heeft problemen met een stalker en wil door Keith beschermd worden. Hij aanvaardt het verzoek. Het is makkelijk te combineren met zijn overige werk, dat hij ’s nachts doet.

Infiltratie

Op een dag wordt Catherine in een bus door een groep skinheads lastiggevallen. Om hun gedachten te kunnen begrijpen, besluit Keith daarop in een neonazigroep te infiltreren. Hij raakt er echter door geobsedeerd en klimt vervolgens op in de hiërarchie van deze beweging, krijgt de leiding over de hele SS-divisie en wordt ten slotte de persoonlijke bewaker van Jeff Schoep, de commandant van deze nazibeweging.

Bidden

Met pijn in haar hart ziet Catherine, een overtuigd christen, hoe Keith verandert. Ze waarschuwt hem, maar haar waarschuwingen hebben geen effect. Het laatste wat Catherine nog kan doen, is bidden. Vaak spreidt ze foto’s van Keith uit op haar bed en bidt voor hem.

Gezwel van 8 centimeter

Als Keith op een dag voor een routineonderzoek bij de dokter is, blijkt hij een gezwel van acht centimeter in zijn keel te hebben. Zijn wereld stort in. “Ik ga dood,” zegt Keith in de auto tegen Catherine. De man die fysiek zo veel heeft doorstaan, is bang. Catherine stelt hem voor naar de kerk te gaan, zodat de dominee voor hem kan bidden. Keith stemt daarmee in. Het is de opmaat tot zijn bekering.

Geen bestraling

Vanaf dat moment gaat het snel. Een paar dagen later staat hij voor in de kerk, belijdt zijn zonden en verklaart hij in Jezus te geloven. De oudsten en de voorganger bidden voor hem en voor zijn genezing. Als de artsen daags daarna de tumor verwijderd hebben, melden ze Keith dat het gezwel tegen elke verwachting in goedaardig is. Hij heeft geen chemotherapie of bestraling nodig. “Een wonder van God,” zegt Keith.

Trouwen

In het ziekenhuis heeft Keith tijd om na te denken, onder andere over hoeveel Catherine voor hem betekent. Hoewel Catherine vanaf het begin verliefd op Keith was, heeft zij daar nooit iets over gezegd. Hij zegt tegen haar haar: "Zodra ik weer op krachten ben, wil ik met je trouwen." Hij zegt ook toe met de nazibeweging te zullen breken, en houdt woord. 

Beveiliging

Nog steeds is Keith actief als bewaker. Hij werkt in Brooklyn, Amerika, en wordt ingezet bij de bewaking van een synagoge en van joodse scholen. Keith: “Voor het eerst is het een vreugde om te werken. Het voelt alsof ik deel uitmaak van een familie. Een aantal van deze mensen kennen mijn geschiedenis en zijn blij dat ik deze ommekeer heb gemaakt. Viel ik eerst deze mensen aan, nu bescherm ik hen met mijn leven.”

Beeld: YouTube

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons