'Het is te onveilig voor Asia Bibi om in Pakistan te blijven'

Moslims blijven oproepen haar te doden

in Christelijk Nieuws

Asia Bibi is vorige week van de vrouwengevangenis in Multan naar Islamabad overgebracht. Daar verblijft zij op een veilige locatie, aldus de Pakistaanse overheid. Stichting Hulp Vervolgde Christenen hoopt dat Bibi het land zo snel mogelijk kan verlaten.

Deskundigen zijn van mening dat het voor Asia Bibi te onveilig is om in Pakistan te blijven, mede omdat protesterende moslims blijven oproepen haar en haar advocaat te doden. Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) volgt de ontwikkelingen rondom Asia Bibi op de voet. "We beseffen dat haar vertrek vanuit Pakistan – naar welk land dan ook –  veiligheidsrisico’s meebrengt voor de achterblijvende christenen in het land," is op hun website te lezen. "Gebed voor Asia Bibi, de andere christenen in het land, de Pakistaanse rechters en de overheid blijft nodig."

Veiligheidsrisico's

Zaterdag 3 november vluchtte Asia’s advocaat Saif-ul-Malook noodgedwongen uit Pakistan. Stichting HVC bood hem onderdak. Onderweg naar Nederland werd hij opgemerkt door een alerte Italiaanse journalist. Het verblijf van de advocaat in ons land wilde Stichting HVC aanvankelijk onder de radar houden, maar dat was niet langer mogelijk.

Niet zwichten

Stichting HVC is van mening dat het welzijn van Asia Bibi en alle betrokkenen vooropstaat. Ook de nationale veiligheid in Pakistan en in Nederland is van het grootste belang. "Bij alle afwegingen moeten we echter niet zwichten voor druk en terreur," zegt Jan Dirk van Nifterik, directeur van Stichting HVC. "Mensenrechten staan in Nederland hoog in het vaandel en christelijke politieke partijen als de SGP, CU en CDA vragen in toenemende mate aandacht voor christenvervolging. We moeten niet alleen praten, maar ook handelen!”

Doodsbedreigingen

De spanningen in Pakistan lopen hoog op. Asia Bibi's advocaat Saif-ul-Malook en de drie rechters van het hooggerechtshof die haar hebben vrijgesproken, ontvangen doodsbedreigingen. De organisatie Defence of Pakistan heeft een rechtszaak aangekondigd tegen de advocaat en de drie rechters. Deze Pakistaanse organisatie beschuldigt ook hen van godslastering. De mullah's van de grootste politieke partij organiseren demonstraties om te eisen dat premier Khan onthult waar Asia Bibi nu is. Scholen in Lahore zijn eerder gesloten vanwege de onrust.  

Straatsburg

Op uitnodiging van het Europees Parlement was advocaat Saif-ul-Malook samen met Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) en Jan Dirk van Nifterik (Stichting HVC) dinsdag en woensdag in Straatsburg. Daar pleitte het drietal bij onder meer Antonio Tajani, voorzitter Europees Parlement, en Manfred Weber, fractievoorzitter EVP, voor een veilige plaats voor Asia Bibi.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons