Heino Falcke in 'Andries en de wetenschappers'

“Ik hield een lijst bij van mijn pesters”

in Mediatips

Wat hebben geloof en wetenschap met elkaar te maken? Is wetenschap de beste weg om je geloof te verliezen, zoals populaire atheïsten nog wel eens verkondigen, of zijn er in de wetenschap juist sporen van God op te merken? Andries Knevel bezoekt vijf topwetenschappers om achter de antwoorden op deze vragen te komen.

Heino Falcke is hoogleraar astrofysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen en erkend expert op het gebied van zwarte gaten. Hij ontving de Spinozaprijs in 2011. Als kind wordt hij geslagen en gepest. Ze noemden hem een 'nerd'. Jarenlang heeft hij daar last van, maar inmiddels is hij één van de meest invloedrijke sterrenkundigen ter wereld. In 2011 won hij de Spinozaprijs, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, voor zijn onderzoek naar zwarte gaten. 

Pesten

“Ik hield een lijst bij van mijn pesters,” vertelt Heino aan Andries Knevel. “Maar alles veranderde toen ik tot geloof kwam. Ik besefte ineens waarvoor ik leefde. En realiseerde me dat er een God is die alles weet. Daarmee werd het pesten niet minder, maar ik kon er wel beter mee omgaan.” 

Geloof

Astrofysicus Jordy Davelaar vindt het moeilijk te snappen dat Heino als wetenschapper gelooft in de wonderen van de Bijbel. Hij vraagt Heino: ‘Hoe kan er zoveel leed in de wereld zijn als God een God van liefde is?'
Welk antwoord Heino op deze vraag geeft, ziet u in 'Andries en de Wetenschappers'.

Andries en de wetenschappers, zondag 2 december, 00:15 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons