Groot Nieuws: een van de mooiste programma’s die ik mag maken

Blog van Andries Knevel

in Geloven

Het overkomt me in toenemende mate. Na afloop van de dienst, als ik de handen van de kerkgangers mag schudden, wordt er tegen me gezegd: “We hebben u vanmorgen al op de radio gehoord.” Onlangs preekte ik in een grote kerk van gereformeerde signatuur waar dit me zo vaak werd verteld, dat ik dacht: daar moet ik iets over schrijven.

U begrijpt natuurlijk waarover het gaat, althans, dat hoop ik dan maar. Het gaat over het EO-programma Groot Nieuws, iedere zondagochtend op NPO Radio 5, van 8.00 tot 9.00 uur.

Het is een programma met veel gewijde muziek en een meditatie, en daardoor een prachtig begin van de zondag. Zelf mag ik het presenteren, terwijl ik ook met enige regelmaat de meditatie verzorg. En geloof het of niet: ik vind het een van de mooiste programma’s die ik bij de EO mag maken. Iedere week zijn er vele tienduizenden luisteraars, hoewel de zender niet makkelijk meer vindbaar is. Maar de trouwe aanhang heeft dat kennelijk niet gedeerd en is (al dan niet met hulp van kinderen en kleinkinderen) op zoek gegaan naar de zender. Ik vermoed dat de meeste mensen via internet luisteren.

We hebben een vaste opening: massale samenzang, meestal uit de Bovenkerk in Kampen, soms uit de Doelen in Rotterdam. Als dan de zware orgelklanken worden ingezet en de psalm massaal wordt meegezongen, dan, ach, ja, dan raakt me dat iedere zondag weer.

Nu ik dit schrijf, ben ik juist een uitzending aan het maken waarin we beginnen met Psalm 56: “Ik roem in God, ik prijs ’t onfeilbaar woord.”

Maar we gaan (een beetje) met de tijd mee: dus naast psalmen, gezangen en (veel) Johannes de Heer, nu ook soms The Psalm Project en Schrijvers voor Gerechtigheid. Prachtige teksten, maar ik moet nog wat wennen aan de muziek, zeg ik maar eerlijk. En, door dit programma heb ik het lied ‘Ik zal er zijn’ van Sela leren kennen. Dus: luisteren maar, zondag aanstaande!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons