Geloof en wetenschap in nieuw programma 'Andries en de wetenschappers'

'Academische toppers vol van het evangelie'

in Mediatips
Geloof en wetenschap in 'Andries en de wetenschappers'

Gaan geloof en wetenschap wel samen? In zijn nieuwe tv-reeks 'Andries en de wetenschappers' ontmoet Andries Knevel vijf absolute toppers uit de academische wereld. Wat ze gemeen hebben, is dat ze niets willen weten van deze schijnbare tegenstelling. “Een verhaal dat nog steeds verteld moet worden,” vindt Andries. “Sterker nog: geloof en wetenschap passen misschien nog beter bij elkaar dan veel mensen denken.”

Het is niet voor het eerst dat topweten­schappers voor hun geloof uitkomen. On­der hen zijn de hoogleraren Heino Falcke en Cees Dekker, die allebei de Spinoza­ prijs kregen voor hun wetenschappelijk onderzoek. Ze zijn alom gerespecteerd en krijgen volop erkenning in de wereld van de wetenschap. Voor hen staat dat hun geloof in God niet in de weg. Beide heren, die nu ook te gast zijn in Andries’ nieuwe programma, vertellen daar al jaren openhartig over.

Bekijk de promo 'Andries en de wetenschappers'

Cultuur

Toch vindt Andries dat de boodschap nog onvoldoende is doorgedrongen. Met enige verwondering keek hij onlangs naar De Wereld Draait Door (BNNVARA, kijk vanaf de negende minuut), waarin met verbazing werd gereageerd op het feit dat de alom gewaardeerde terrorismedeskundige Beatrice de Graaf gelovig bleek te zijn. “De verbazing daarover past in de cultuur die je proeft,” merkt Andries. “Als je maar slim genoeg bent, is het blijkbaar vreemd dat je ‘toch’ ook in God gelooft.”

Deze tijd brengt ook met zich mee dat kinderen die gaan studeren, met lastige vragen over hun geloof geconfronteerd worden. Andries: “Ik merk dat ouders daar ongerust over zijn. Ze zijn bang dat hun kinderen op die vragen geen antwoorden vinden, waardoor ze hun geloof misschien vaarwel zeggen.’”

Geleerd en gelovig

“Voor mij is het een missie om te laten zien dat wetenschap geen weg van God af is, maar voor sommige wetenschappers zelfs een weg naar God toe. Zolang atheïsten als evolutiebioloog Richard Dawkins maar blijven rondbazuinen dat je gelo­vige wetenschappers niet voor vol kunt aanzien, wil ik dat tegenspreken.” In zijn programma ontmoet Andries vijf toonaan­gevende wetenschappers uit binnen- en buitenland, die zonder schroom van hun geloof getuigen. Een krachtig signaal, waarmee Andries nu hopelijk zijn punt heeft gemaakt: “Misschien mag ik na dit programma zeggen: missie voltooid?”

Dat ze geleerd en gelovig zijn, is mooi. Maar kun je echt doorgronden hoe dat voor hen werkt? Je bent geen dokter, natuurkundige of biofysicus. 
“Ik ben veel niet wat zij wel zijn, maar tijdens de ontmoetingen raakte ik diep onder de indruk van hun werk. Het zijn vooraanstaande wetenschappers op hun vakgebied. In aflevering één ben ik in de VS, waar William D. Phillips laat zien hoe hij atomen afkoelt tot een miljoenste graad boven het absolute nulpunt. Ik sta daar echt met open mond naar te kijken.”

'Wetenschap versterkt geloof juist'

Phillips is blij verrast dat een Nederlandse tv-ploeg hem wil spreken voor een uitzending met deze insteek. Dat geldt ook voor een andere Amerikaan, de oncoloog Larry Kwak, die onvermoeibaar werkt aan een virus tegen bepaalde soorten kanker. Beide mannen namen uitvoerig de tijd voor ons en drukten ons op het hart: ‘Mijn wetenschappelijk werk versterkt juist mijn geloof.’”

Kijk 'Andries en de wetenschappers' terug

Aflevering 1: William D. Philips

William D. Philips is hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Maryland. Hij ontving in 1997 de Nobelprijs voor natuurkunde voor de ontwikkeling van methoden om atomen af te koelen en te vangen met laser. (uitzending 18 november)

Aflevering 2: Cees Dekker

Cees Dekker is hoogleraar moleculaire biofysica aan de Technische Universiteit Delft, en sinds 2006 tevens universiteitshoogleraar. Hij ontving onder andere de Spinozaprijs. (uitzending 25 november)

Aflevering 3: Heino Falcke

Heino Falcke is hoogleraar astrofysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen en erkend expert op het gebied van zwarte gaten. Hij ontving de Spinozaprijs in 2011. (uitzending 2 december)

Aflevering 4: Larry Kwak

Larry Kwak is een van de grootste kankeronderzoekers in de wereld, en werd in 2010 door Time uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen in de USA. Hij ontving de ‘Koreaanse Nobelprijs’: de Ho Am prijs. (uitzending 9 december)

Aflevering 5: Rosalind Picard

Rosalind Picard is hoogleraar Media, Art and Sciences aan MIT (Boston). Zij was ooit atheïst. Ze werkt op het grensgebied van computers, emoties en gezondheid en wordt gezien als een van de meest innovatieve wetenschappers in de USA. (uitzending 16 december)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons