Geboorte van Jezus populairste Bijbelverhaal

Top 5 onthuld in ‘De grootste Bijbel van Nederland’

in Christelijk Nieuws

In de EO-televisiespecial ‘De grootste Bijbel van Nederland’ onthulde Bert van Leeuwen wat de top vijf Bijbelverhalen is volgens de Nederlandse bevolking. Op nummer 1 staat ‘De geboorte van Jezus’.

In opdracht van de EO stelde onderzoeksbureau Motivaction aan ruim duizend mensen de vraag wat hun favoriete Bijbelverhaal is. De top vijf uit dit onderzoek werd gedurende de uitzending op muzikale wijze onthuld. Willeke Alberti, Karin Bloemen, Jim Bakkum, Trijntje Oosterhuis en Dwight Dissels zongen vanaf de grote Bijbeltruck een nummer dat past bij de inhoud van het betreffende Bijbelverhaal. De top vijf is:
1. De geboorte van Jezus
2. De Ark van Noach
3. De Barmhartige Samaritaan
4. David en Goliath
5. Mozes in het mandje

Resultaten

De 1022 respondenten zijn een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. Ze konden kiezen uit een lijst van veertig Bijbelverhalen. Onder andere de verhalen over Jona in de walvis en Daniel in de leeuwenkuil haalden de top vijf niet. Andere resultaten uit het onderzoek laten zien dat de meest geliefde Bijbelfiguren Jezus Christus en Mozes zijn. Daarnaast worden Adam, Maria en Ruth genoemd. De helft van de respondenten geeft aan een Bijbel in huis te hebben. Van de deelnemers aan het onderzoek kent 68 procent de Bijbelverhalen van school, daarnaast kennen mensen Bijbelverhalen uit de kerk (44%) en via ouders (32%).

400 jaar Bijbel

Vierhonderd jaar geleden werd in Dordrecht de opdracht gegeven voor de eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling: de Statenbijbel. Dit jubileum van de Nederlandstalige Bijbel werd bij de EO gevierd door een televisiespecial die volledig in het teken stond van de Bijbel: Bert van Leeuwen en chauffeur Oswin namen de kijker in hun vrachtwagen – met daarop de allergrootste Bijbel van Nederland – mee voor een rondreis kriskras door het land. Naast de bekendmaking van de top vijf  Bijbelverhalen was te zien welke betekenis de Bijbel voor enkele bekende Nederlanders als Leo Blokhuis en Astrid Kersseboom heeft.

Op Heybijbel.nl staat de volledige top veertig. Ook kunnen hier de optredens van de vijf artiesten teruggekeken worden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons