Filmrecensie: The Old Man & the Gun

Afscheid van Robert Redford

Na een acteercarrière van zo’n zestig jaar heeft Hollywoodicoon Robert Redford, nu 82, besloten maar eens met pensioen te gaan. Hij neemt afscheid met de luchtige misdaadfilm The Old Man & the Gun, gebaseerd op het leven van de notoire bankrover Forrest Tucker, die naar eigen zeggen uit zo’n dertig gevangenissen ontsnapte.

Dat Redford in zijn laatste film een charmante boef speelt, is geen toeval. Als jonge acteur speelde hij die rol keer op keer, bijvoorbeeld in de klassiekers Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) en The Sting (1973). En zo zit The Old Man & the Gun vol bewuste knipogen naar Redfords rijke acteergeschiedenis. Er komen beelden uit zijn eerdere films voorbij als flashback, er wordt verwezen naar zijn liefde voor paarden en landelijke locaties, en natuurlijk is er een meeslepende romance. Voor velen blijft Redford immers de ultieme Hollywoodspetter. In zwoele films als The Way We Were (1973), Out of Africa (1985) en The Horse Whisperer (1998) speelt hij het soort man – knap, intelligent, mysterieus – waar vrouwen van dromen en andere mannen jaloers op zijn.

Een waardig afscheid dus, The Old Man & the Gun. En bovendien een heel prettige film om naar te kijken. Het verhaal stelt weinig voor en wordt ook nog vrij traag verteld, maar dat hindert niet; het geeft des te meer ruimte om te genieten van de doorgewinterde acteurs (naast Redford onder anderen Sissy Spacek en Tom Waits) en lekker nostalgische sfeer, die wordt ondersteund met een fijne jazzsoundtrack.

Passend ook dat Redford voor zijn laatste rol geen grootse Hollywoodproductie uitkoos, maar een bescheiden filmpje van een eigenzinnige maker (regisseur David Lowery geldt als een opkomend talent). Want Redford is niet alleen acteur; als producent en oprichter van het invloedrijke Sundance-festival heeft hij zich ook altijd ingezet voor de onafhankelijke cinema. Met dat werk (en met zijn werk voor allerlei ideële clubs) zegt hij nog volop door te willen gaan. Afgaand op dit laatste filmoptreden is hij daar nog vitaal genoeg voor.

The Old Man & the Gun

Regie: David Lowery. Met o.a. Robert Redford en Sissy Spacek. Vanaf nu in de bioscoop.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons