Filmrecensie: Leave No Trace

Vader en dochter in de wildernis

Ze wonen al jaren samen in een piepklein tentje in een natuurpark vlak buiten de Amerikaanse stad Portland. Zonder stromend water en elektriciteit, en zonder sociaal netwerk. Toch maken ex-militair Will en zijn puberdochter Tom best een gelukkige indruk. Ze lezen boeken, doen spelletjes en kunnen zich uitstekend redden in de wildernis.

Op een dag worden ze gespot door een hardloper, die de politie inschakelt. De instanties maken zich ernstig zorgen om het lot van Tom: wordt ze niet verwaarloosd? En moet ze niet naar school? Vader en dochter krijgen samen een huisje toegewezen, maar vooral Will kan daar niet aarden en wil de natuur weer in.
Het verhaal van Will en Tom, zoals verteld in de film Leave No Trace, is gebaseerd op echte gebeurtenissen. Over de achtergrond en motieven van de hoofdpersonen komen we echter vrij weinig te weten. Regisseur Debra Granik (bekend van het mooie, donkere drama Winter’s Bone uit 2010) observeert vooral, en laat de kijker aanvullen en interpreteren.

Deze aanpak levert een film op die zich heel rustig ontvouwt, zonder de grote emoties en spannende wendingen die de meeste Hollywoodfilms kenmerken, maar met des te meer authenticiteit. De personages kruipen je langzaam maar zeker onder de huid – mede dankzij het knappe, ingetogen spel van de acteurs. Vooral de jonge Thomasin McKenzie maakt grote indruk als Tom. In interviews vertelt regisseur Granik dat ze een film wilde maken zonder schurken, om tegenwicht te bieden tegen de haat en agressie die tegenwoordig zo vaak de boventoon voeren in de media. Al dat (verbale) geweld schept een vertekend beeld van de werkelijkheid, waarin mensen vaak heel vriendelijk en behulpzaam zijn, zegt ze.

Het is inderdaad opvallend dat alle mensen waar Will en Tom mee te maken krijgen – agenten, welzijnswerkers, een dominee, een vrachtwagenchauffeur – zich welwillend opstellen. Leave No Trace is daarmee zeker geen mierzoet verhaal, er is genoeg tragiek, maar wel een film die troost en hoop biedt.

Leave No Trace

Regie: Debra Granik. Met o.a. Thomasin McKenzie en Ben Foster. Nu in de bioscoop.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons