Fietsend op zoek naar hoop in 'Natascha's beloofde land'

Hoop op vrede Israëli's en Palestijnen? Donderdag, 21.20 uur, NPO 3

In Natascha’s beloofde land gaat de Nederlands-Joodse journalist Natascha van Weezel in Israël en op de Westbank op zoek naar een sprankje hoop. Komt het ooit nog goed tussen Israëli’s en Palestijnen? Net als in Amsterdam verplaatst Natascha zich op een blauwe fiets. “Bij een checkpoint kijken soldaten daar wel vreemd van op.” Vanaf donderdag zendt de VPRO deze reeks om 21.20 uur uit op NPO 3.

Als Israël en de Palestijnse gebieden in het nieuws zijn, gaat het vaak over oplaaiend geweld. “Dat is jammer, want er is zo veel meer,” zegt Natascha, die familie in Israël heeft wonen. “Wel is het een complex gebied. Ik kom er al sinds mijn vierde en houd erg van het land, maar ik heb veel moeite met de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Misschien zou er achter de titel van dit programma zelfs een vraagteken moeten staan.”

Wat heeft je zoektocht opgeleverd?
“Ik heb mensen ontmoet met wie ik anders niet snel in aanraking zou komen,” antwoordt Natascha. “Zoals twee modeontwerpers in Ramallah, de één is christen en de ander moslim.” In hun ontwerpen zetten beiden zich af tegen de Israëlische bezetting. Ook laten de twee Natascha het nachtleven van Ramallah zien. “We zijn de hele nacht op stap geweest; dan merk je dat er niet minder wordt gefeest en geflirt dan elders.” Ook in Tel Aviv ontmoet Natascha jongeren die genieten van het uitgaansleven. Ze is benieuwd of de twee groepen zich bewust zijn van elkaars leven.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Helpen deze ontmoetingen de ander beter te begrijpen?
“Dat was een belangrijke reden om deze serie te maken. Maar ik ontmoet ook extremisten, zoals de ouders en de zus van twee Palestijnse jongens. De ene broer heeft zichzelf opgeblazen bij een aanslag. De andere, die hem had gerekruteerd, is opgespoord door de Israëlische geheime dienst en doodgeschoten. Ze worden als martelaren vereerd, wat te zien is aan de vele foto’s aan de muur. Het was heftig om te zien hoe trots zij als nabestaanden zijn. Maar het verdriet is ook groot.”

Palestijnse chauffeur niet welkom

Ook bij een Joodse nederzetting wacht Natascha een schok. De Palestijnse chauffeur van het busje – dat de fietsende Natascha en haar crew soms ook gebruiken – is niet welkom. “Maar voor mij was hij gewoon Tahir, met wie ik al weken optrok en ’s avonds een biertje dronk. Toen hebben we de kolonist die we zouden interviewen naar de ingang laten komen.” Zijn uitleg doet Natascha pijn: “Niet iedere Arabier is een terrorist,” zegt de man, “maar iedere terrorist is wel een Arabier.”

(Tekst loopt door onder de foto.)

Kan de nieuwe generatie wel een oplossing vinden?
“Helaas leeft de jeugd in Israël en de Palestijnse gebieden grotendeels gescheiden van elkaar. De muur die er staat, voorkomt aanslagen. Maar het zou goed zijn als de jeugd elkaar kan ontmoeten. Daarom organiseert de organisatie Kids4Peace zomerkampen met Israëlische en Palestijnse kinderen. Ze vertellen me dat kinderen daardoor thuis weerstand kunnen bieden als er weer hard over de ander wordt geoordeeld.”

'Bloedvergieten moet stoppen'

Een verhaal dat Natascha hoopvol stemt, is dat van twee jonge mannen. “De Israëlische Yigal verloor zijn zusje bij een aanslag van Hamas; het zusje van de Palestijnse Arab stierf door een Israëlische kogel.” Ondanks hun grote verlies vinden ze dat beide partijen moeten stoppen elkaar te demoniseren. “Yigal en Arab zetten zich in voor The Parents Circle, een organisatie voor mensen die in het conflict een dierbare hebben verloren. Ze zeggen: ‘Het bloedvergieten moet stoppen, anders zijn onze zusjes voor niets gestorven.’”

Natascha's beloofde land

Iedere donderdag, 21.20 uur, NPO 3

Beeld: VPRO/Ester Hertog/Bart Nijpels

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons