FBI bezorgt gestolen oorlogsbijbel terug bij eigenaar

'Deze bijbel ging altijd met mij mee'

in Christelijk Nieuws

Twee jaar geleden struinde kolonel Robert Burrows veilingsite eBay af. Tot zijn verbazing stuitte hij op een waardevolle bijbel, die in 2015 uit zijn huis gestolen werd. Dankzij de FBI kreeg hij hem weer terug, meldt True Jersey.

Een van de bijbels die Burrows op de veilingsite tegenkwam, uit 1854, kwam hem heel bekend voor. Hij zag er precies uit als het exemplaar dat een dief uit zijn huis had meegenomen. Op de laatste bladzijden van de Bijbel waren met potlood Bijbelverwijzingen geschreven. Burrows herkende het handschrift. “Dat moet van mijn oom zijn," zei hij.

Oorlogsbijbel

Toen de inmiddels 71-jarige Burrows 7 werd, kreeg hij deze bijbel van zijn vader. Die vertelde hem toen dat de Bijbel van Archibald Todd geweest was. Todd had deze gekregen toen hij zich aanmeldde om in dienst te gaan in verband met de Amerikaanse Burgeroorloog.

Familiegeschiedenis

Toen Burrows de politie belde, verwees die hem door naar de FBI. Hij vertelde hun zijn hele verhaal. “Je kunt een postpakket verwachten,” werd hem gezegd. Toen het pakketje enige tijd later bij hem bezorgd werd, had hij niet meteen door dat dit de oude Bijbel bevatte. Hij biedt immers vaak op artikelen die hij op eBay tegenkomt. Toen hij het openmaakte, kon hij wel huilen. “Ik heb iets terug,” zei hij. "Een deel van mijn familiegeschiedenis is weer terug.”

'De Bijbel ging altijd mee'

Nadat hij de Bijbel had gekregen, hield Burrows de oude Bijbel altijd onder handbereik. Ook toen hij zelf in het Amerikaanse leger diende en zich bezighield met elektronische contraspionage tijdens de Vietnamoorlog, had hij het boek bij zich.

Robert Burrows bezit veel historische stukken, maar de Bijbel koestert hij als het meest waardevolle.

Beeld: NJ.com

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons