Familie vergeeft geïsoleerde stam moord op zendeling

‘Wees niet boos op God als ik dit niet overleef’

in Christelijk Nieuws

De familie van de Amerikaanse zendeling die onlangs door leden van de meest geïsoleerde stam ter wereld werd gedood, heeft gezegd de Sentinelezen te vergeven voor hun daad. John Allen Chau (27) werd gedood door de Sentinel-stam, een kleine gemeenschap die leeft op een eiland bij India in de Baai van Bengalen.

De familie heeft een ontroerende boodschap achtergelaten op het Instagram-account van John. "Hij was onze geliefde zoon, broer, oom, maar ook onze beste vriend. Hij hield van God, hij hield van het leven. John hielp mensen die in nood waren. Hij wilde liefde brengen aan de Sentinelezen. Wij vergeven de mensen die hem hebben gedood.”

Fataal

De Indiase regering had verboden dat iemand van buiten ooit voet op het het eiland Noord-Sentinel zette. Maar John kocht een aantal vissers om en liet zich toch naar het eiland varen. Daarna legde hij het laatste stukje zelf af per kano. Toen hij eenmaal voet aan land zette, werd een pijlenregen hem fataal. ”Hij werd aangevallen met pijlen, maar hij liep gewoon door”, vertelde een visser. De zeven vissers die hem hielpen naar het eiland te komen, zijn aangehouden door de Indiase politie. 

Evangeliseren

Volgens Chau’s familie ging de man vrijwillig naar het eiland. Hij ging om te evangeliseren en de Sentilezen te vertellen over de liefde van Jezus. De familie vraagt daarom om de vrijlating van de aangehouden mannen. Het zou ook niet zijn eerste bezoek zijn geweest aan het eiland. Volgens Jeff King, voorzitter van The International Christian Concern waaraan Chau gelieerd was, bezocht de jongeman het eiland vorige week al drie of vier keer.

Niet zinloos

Dagboek John Chau

De eerste keer slaagt John erin om de Sentilezen geschenken te geven, maar wordt hij weggejaagd door pijlen. Een pijl raakt de bijbel die hij bij zich draagt. John zwemt terug naar de vissersboot en beschrijft die nacht zijn ervaringen. 'IK WIL NIET STERVEN', schrijft hij in hoofdletters in zijn dagboek, dat in handen kwam van The Daily Mail. Daarna richt hij zich onder meer tot zijn ouders. "Jullie denken misschien dat ik gek ben dat ik dit doe, maar ik denk dat het de moeite waard is om deze mensen dichtbij Jezus te brengen. Binnenkort zullen zij God in hun eigen taal aanbidden. Wees niet boos op hen of op God als ik het niet overleef. Dit is niet zinloos. Het eeuwige leven van deze mensen staat op het spel en ik kan niet wachten om hen terug te zien rond de troon van God, zoals in Openbaring 7 : 9 staat geschreven. Ik zie jullie graag en ik bid dat er niemand ter wereld is van wie jullie meer houden dan van Jezus Christus. Soli Deo Gloria.” 

Domme actie

Niet iedereen ziet John echter als heldhaftige zendeling. Op Facebook schrijft Anthony Enderle bij het nieuwsbericht: “Het is uiteraard vreselijk wat John is overkomen. Maar dit was gewoon een domme actie. John was vooraf op de hoogte van het gevaar. Deze mensen hebben nog nooit contact gehad met de buitenwereld en dulden geen indringers. Ze hebben nog nooit een blank persoon gezien en hebben nog nooit een andere taal gehoord. Hoe had hij ooit het evangelie aan hen uit kunnen leggen?" 
Danny Whyman schrijft: "Ik ben het hier mee eens. Deze stam moet met rust gelaten worden. Ze hebben hun eigen cultuur en eigen geloof. Daar hebben ze niemand bij nodig.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons