EO zendt kwetsbaar tv-portret 'Sylvana, demon of diva' uit

'Zie mij als een politicus met een mening'

Wie is Sylvana Simons? In de documentaire Sylvana, demon of diva (EO) zien we haar strijdbaar, maar ook opvallend kwetsbaar. Ze is al jaren het mikpunt van scheldpartijen en bedreigingen. De camera volgt haar tijdens de verkiezingscampagne voor BIJ1 en in haar persoonlijke leven. Daarbij spaart Sylvana zichzelf niet. "Dit is het spannendste wat ik ooit gedaan heb.”

In de documentaire zie je hoe de welbespraakte Sylvana Simons groepen kiezers toespreekt. In debatten bijt ze fel van zich af en journalisten kunnen maar beter opletten hoe ze hun vragen formuleren. Met de nieuwe partij BIJ1, die nog in opbouw is, wil ze in de Amsterdamse gemeenteraad haar idealen verwezenlijken.

Regisseur: 'Kritisch over Sylvana? Kijk deze film!'

“Iedereen die zich weleens aan Sylvana Simons heeft gestoord, maar bereid is zijn mening kritisch tegen het licht te houden, zou moeten kijken,” vindt regisseur Ingeborg Jansen. “Ik raakte gefascineerd door haar. Sylvana heeft een bijzondere groep mensen om zich heen verzameld en strijdt oprecht voor haar idealen. Ze laat de camera overal toe, ook als ze slecht uit de verf komt. Dan zie je dat ze kritisch naar zichzelf kijkt. Veel mensen hebben een mening over haar die niet op feiten is gebaseerd.”

Demon, diva, of...?

Wat drijft Sylvana en hoe gaat ze om met de situatie waarin ze leeft? Er zijn mensen die haar bewonderen om haar moed, maar anderen die haar demoniseren of zelfs bedreigen. Maar wie is ze nu echt? Wie naar de film kijkt, loopt het ‘risico’ een ander beeld te krijgen van Sylvana, die al jaren veel weerstand oproept. Haar kwetsbaarheid in Sylvana, demon of diva maakt haar innemender.

(Tekst loopt door onder de video.)

Het beeld van de bitse, felle Sylvana, die overal discriminatie in ziet en altijd maar de confrontatie zoekt, wordt niet echt bevestigd. Je bent best aardig...
“Haha! Dat is mooi om te horen. Jouw vooroordeel – dat mag ik wel zo noemen, vind ik – leeft namelijk heel breed. Ik hoop dat kijkers me vooral als mens willen zien. Daarnaast mogen ze de wereld best eens vanuit mijn perspectief bekijken."

'Naakt en kwetsbaar'

"Ik strijd met mijn partij BIJ1 voor idealen, zoals anderen die ook hebben. Bij zo’n partij in opbouw komt veel kijken," ondervindt Sylvana in de documentaire. Maar het werd uiteindelijk vooral een portret over haar. "De film is zo’n persoonlijk portret geworden dat het wel heel naakt en kwetsbaar voelt. Hieraan meewerken is echt het spannendste wat ik ooit gedaan heb.”

(Tekst loopt door onder de foto.)

We krijgen zelfs te zien dat je te fel reageert als iemand vervelende opmerkingen maakt. Later blik je – met tranen in je ogen – terug met je coach. Waarom wilde je dat soort pijnlijke fragmenten er toch in hebben?
“Ook mij is niets menselijks vreemd; dat mogen de kijkers best een keer zien. Zelf ben ik nooit op zoek naar harde confrontaties. Natuurlijk zijn er mensen die het moeilijk vinden om mijn boodschap te horen, maar mijn mening geef ik alleen als daarom gevraagd wordt. Ik ontmoet wel agressie van anderen."

Sylvana, gewoon een politicus?

"Denk liever niet in karikaturen over mij, want dat zijn uitersten die toch nooit kloppen. Ik ben geen ‘demon’ of ‘diva'. Zie mij als een politicus met een mening," is Sylvana's oproep. "Daar kunnen we het dan toch gewoon met elkaar over hebben?”

'Sylvana, demon of diva'

Sylvana, demon of diva ging in première tijdens het documentairefestival IDFA. Woensdagavond zendt de EO deze film van Ingeborg Jansen uit op tv. Wie is politicus Sylvana Simons, die wordt bewonderd om haar strijd tegen racisme, maar ook veel weerstand oproept? 

Woensdag 21 november 2018, 20.25 uur, NPO 2

Kijk 'Sylvana, demon of diva' hier terug

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons