Ellie Lust vergelijkt bizarre zaken in VS en Nederland

Iedere woensdag, 22.00 uur, Investigation Discovery

Ellie Lust is de eerste Nederlandse presentator op de misdaadzender Investigation Discovery. In Ellie Lust: Bizarre Zaken behandelt de voormalige politiewoordvoerder elke week een moord, oplichtingszaak of vermissing uit de VS. Ze vergelijkt dit misdrijf met een zaak in ons land. “Al kent gelukkig niet elke Amerikaanse zaak een even ‘erge’ Nederlandse variant.”

In de eerste aflevering behandelt Ellie meteen een geruchtmakende zaak: de Golden State Killer, die de Amerikaanse staat Californië jarenlang in zijn greep heeft gehouden. Hij zou onder meer twaalf moorden en 45 verkrachtingen hebben gepleegd in Californië. “Onvoorstelbaar dat hij veertig jaar lang zijn gang kon gaan voordat hij gepakt werd,” zegt Ellie. “Joseph James DeAngelo (72) werd in april van dit jaar aangehouden."

Utrechtse serieverkrachter

"De rechtszaak tegen deze man, een voormalige politieagent, loopt nog,” vertelt Ellie, die deze zaak vergelijkt met het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter. “Door zijn toedoen hebben studentes en andere jonge vrouwen jarenlang in angst geleefd. Wie durfde er ’s avonds nog alleen naar huis te fietsen?”

Maar is hij een even zware crimineel als zijn Amerikaanse ‘collega’?
“Als een Nederlandse zaak ‘minder ernstig’ is, vergelijk ik in deze serie een aspect dat overeenkomt. In deze twee zaken liep de dader na een vergeefse speurtocht van jaren alsnog tegen de lamp dankzij een DNA-match.”

(Tekst loopt door onder de video.)

Onze landgenoot was er gloeiend bij toen hij zijn DNA moest afstaan na een fietsendiefstal. In de VS kwamen rechercheurs DeAngelo op het spoor via een familielid dat onderzoek deed naar zijn familiegeschiedenis en zijn DNA op een stamboomsite plaatste. Zo kon hij na veertig (!) jaar eindelijk aangehouden worden. “In 31 jaar politiewerk heb ik geleerd dat de werkelijkheid vreemder is dan je kunt verzinnen. Dat zie je bij al deze zaken.”

Geen Nederlandse 'Golden State Killer'?

In Nederland horen we niet vaak van seriemoordenaars die zo lang hun gang kunnen gaan, maar we zijn dan ook een klein land. “Ongeveer half zo groot als de staat Minnesota,” zegt Ellie. “Maar vergis je niet: in Nederland zocht de politie jaren naar de moordenaars van Marianne Vaatstra, Milica van Doorn en Nicky Verstappen. Ook hier hebben misdrijven soms een grote impact.”

In de misdaad is de werkelijkheid vaak vreemder dan fictie

Amerikaanse verdachten komen snel met hun naam en gezicht in beeld, zien we in de serie. Doen we daar in Nederland te moeilijk over?
“Hier zijn we veel terughoudender, wat ik toch wel een goede zaak vind. Soms maakt de politie een uitzondering, als het opsporingsbelang groter is dan het recht op privacy van de verdachte. Zoals bij Jos B., de verdachte in de zaak Nicky Verstappen. Maar je kunt niet alle verdachten zomaar met naam en foto op internet zetten, want dan ontneem je ze de kans om ooit nog een beter leven te beginnen.”

Geeft de serie mensen hoop dat er na jaren toch een doorbraak mogelijk is?
“Die boodschap zit zeker in mijn serie. Duidelijkheid over wat er met een overleden dierbare gebeurd is, helpt nabestaanden hun verlies te verwerken. Daar hebben ze gewoon recht op. Iedereen die de politie iets over een moord of vermissing kan vertellen, moet – uiteindelijk – gaan praten. Het lucht op en is heilzaam voor de rouwende nabestaanden.”

Ellie Lust: Bizarre Zaken

Iedere woensdag, 22.00 uur, Investigation Discovery
(kanaal 21 bij KPN en kanaal 123 bij Ziggo)

Beeld: Investigation Discovery

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons