Een geheime kerk in Nederland

Visie vertelt verhalen over christenvervolging dichtbij huis

Met de dood bedreigd worden omdat je christen bent? Dat zijn verhalen die we kennen uit bijvoorbeeld Pakistan. Maar wist u dat het ook in ons eigen land gebeurt? Ergens in Nederland is een plek waar Somalische christenen elke week in het geheim samenkomen. Een Somaliër die er voor uitkomt dat hij of zij christen is, wordt bijna altijd bedreigd. En heel vaak met de dood. Visie Magazine vertelt deze week hun verhalen.

Zij zijn niet de enigen. Vorig jaar publiceerden we op deze Visie-site het verhaal van Wesselien en Faraidoun. Zij evangeliseren onder moslims in Rotterdam en hebben ook te maken met ernstige bedreigingen. We wilden als Visie-redactie weten of dit vaker voorkomt in Nederland en hebben in de afgelopen maanden veel gesprekken gevoerd met voorgangers, organisaties en instanties in de grote steden. Deze week brengen we u verschillende verhalen uit deze zoektocht. Ja, christenvervolging in Nederland komt voor. Maar de meeste mensen die dit aangaat, willen er niet openlijk over spreken. “Zelfs de dapperste durft er niet over te praten.”

Zelfs de dapperste durft er niet over te praten

Terughoudend

Mensen die dit soort verhalen kennen, zijn ook vaak terughoudend om ze te delen, uit angst om bijvoorbeeld de PVV in de kaart te spelen. Dat is begrijpelijk, want dat zagen we vorig jaar op social media ook gebeuren met het Visie-verhaal uit Rotterdam. Toch brengen we deze verhalen, omdat het belangrijk is dat ze verteld worden. Als steun in de rug voor alle broers en zussen in Nederland die in angst moeten leven omdat ze christen zijn. En als appel op de politiek om alles te doen wat mogelijk is om hen te beschermen. Een geheime kerk in Nederland? Dat moet niet nodig zijn.

In harmonie samenwerken

Gelukkig gaat het ook op veel plaatsen goed. In Rotterdam werken mensen vanuit verschillende religies in harmonie met elkaar samen. Marianne Vorthoren is directeur van de islamitische koepelorganisatie SPIOR en vertelt in Visie Magazine haar verhaal. Ze groeide op in een christelijk gezin, maar werd twintig jaar geleden moslim. Dat viel in haar familie niet bij iedereen in goede aarde. Marianne voelde zich onder druk gezet. “Maar inmiddels zijn de relaties in de familie goed.”

Meer weten?

Lees alles in Visie Magazine. Vraag een gratis proefnummer aan of word abonnee om niets te missen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons