Driedelige serie over Cornwall in Blauw Bloed

Aflevering 1: Prins Charles, prins en hertog van Cornwall

Op 14 november hoopt prins Charles 70 jaar te worden. Omdat de prins ook de titel ‘hertog van Cornwall’ draagt, is in Blauw Bloed over dit gelijknamige stukje Engelse platteland een driedelige serie te zien.

Zo wordt Looe, uit te spreken als loe, in beeld gebracht: een mooie badplaats aan de kust, omringd door stranden en groene heuvels. Of neem het dorpje Poundbury, een plaats op een van de landgoederen van de prins. Extra bijzonder is dat niemand minder dan Charles zelf meedacht over de architectuur in het dorp, iets wat hem erg interesseert. Eind jaren tachtig schreef hij het boek A Vision of Britain, met zijn ideeën over architectuur, het milieu en de samenleving. Hierop werd de bouw van het dorp gebaseerd.

Het hertogdom Cornwall bestaat al sinds 1336, toen koning Edward III het oprichtte. Een jaar later werd besloten dat de oudste zoon van de Engelse monarch de titel ‘hertog van Cornwall’ mag dragen. Charles kreeg de titel in het jaar 1952, toen zijn grootvader overleed en Elizabeth koningin werd.

Cornwall is ook het hertogdom waar de prins zijn inkomen uithaalt. Met het beheer van verschillende huizen, landgoederen en investeringen verdient hij maar liefst twintig miljoen euro per jaar.

Maar ook al is Charles de hertog van Cornwall, het graafschap heeft wel een eigen bestuur. Overigens betekent dit niet dat de prins helemaal niets mag beslissen. Zo mag hij priesters benoemen, en heeft hij zelfs officieel de mogelijkheid om huurders die in zijn landhuizen wonen uit hun huis te zetten.

Prins Charles brengt ieder jaar een bezoek aan Cornwall. Dat doet hij niet alleen. Want er is ook een hertogin van Cornwall. Daarom is volgende week het tweede deel van de serie gewijd aan de vrouw die nu deze titel draagt: hertogin Camilla.

Blauw Bloed, NPO2, zaterdag 3 november, 19.40 uur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons