‘Dit is pas echt doodeng!’

Blog van Tim van Wijngaarden

in Geloven

Op het moment dat u deze column leest, zit u alweer te zwoegen op de gedichten voor pakjesavond. Maar op het moment dat ik dit schrijf, heb ik net de horrornacht van Halloween overleefd. Prima geslapen overigens.

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik Halloween een raar en naar feest vind. Ik begrijp niet wat de lol is van elkaar bang maken en ik vind het stuitend hoe de commercie dit hypet om geld te verdienen. Maar wat ik vooral eng vind, is de ophef in de christelijke media over dit overgewaaide feestje. Waar onze Amerikaanse christenvrienden zonder probleem Halloween vieren, is het voor christelijk Nederland reden om alle registers open te trekken om dit feest-van-het-kwaad te bevechten. Het regende berichten en waarschuwingen op Facebook, alsof het allemaal rechtstreeks uit de krochten van de hel zou komen: pretparken kregen dreigbrieven, kettingapps werden verstuurd.

Bangmakerij

Ik voel me niet zo senang bij dit soort geestelijk gelegenheidsactivisme. Ten eerste vanwege de willekeur van dit soort acties. Bij Halloween worden de messen geslepen. Maar ik word nooit overspoeld met berichten van christenen die bijvoorbeeld voor Sinterklaas waarschuwen vanwege occult-racistische invloed op onschuldige kinderen. Of christenen die vanwege de belachelijke hoeveelheid snoep (ook uit den boze) waarschuwen voor het duivels suikercomplot dat avondvierdaagse heet. Ten tweede doen de Halloweenberichten me terugdenken aan mijn jeugd, waarin ik te bang gemaakt ben voor occultisme. Op jeugdavonden werd verteld dat muziek doortrokken was van terugdraaitechniek die duizenden jongeren zoals ik stiekem beïnvloedde. Uit pure angst gooide ik cassettebandjes weg en ’s avonds lag ik wakker en durfde niet meer op mijn andere zij te draaien, omdat dat ook terugdraaitechniek zou kunnen zijn. Doodeng vond ik het. Achteraf vind ik het vooral bangmakerij. Ook nu: ik mis de nuchterheid en creativiteit in de Halloweenhysterie.

Doodeng!

We moeten angst niet met angst beantwoorden, maar met creatieve, vrije liefde. Ik zou van Halloween graag een ander feestje maken, zoals wij thuis deden met pizza en film. We hebben het happyween gedoopt. Of helemaal out of the box (het is namelijk ook Hervormingsdag op 31 oktober): kinderen verkleed als Luther langs de deuren laten gaan om wat stellingen op de kunststofkozijnen te spijkeren en te dreigen dat ze een kerk beginnen als ze geen snoep krijgen. Da’s pas doodeng.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons