De derde brief aan Gijsbrecht

Blog van Matthijn Buwalda

Van Matthijn, volgeling van Christus met vallen en soms opstaan. Aan Gijsbrecht, mijn eerste en enige bekeerling van wie ik de naam niet eens zeker weet. Genade en vrede en dat soort dingen.

In mijn vorige brief, afgelopen juni, vroeg ik je om een donatie voor een ventilator in mijn auto die zonder airco is. Ik heb niets ontvangen, maar na maanden intensief bidden is het weer omgeslagen en de temperatuur fors gedaald. Zo zie je maar weer hoe krachtig gebed kan zijn.

Toen jij nog een jonge gelovige was, behoorde je tot een meerderheid. Dat is nu voorbij. Volgens het CBS behoort nu namelijk minder dan de helft van de Nederlanders bij een religieuze groepering. Ik weet niet hoe hard die klap bij jou is aangekomen, Gijsbrecht, maar ik wil je aansporen liefdevol te blijven. Wellicht voel je de neiging de kersverse heiden die het percentage in ons nadeel heeft doen uitvallen, op te zoeken en onder dwang van een tweesnijdend zwaard de Alpha-cursus te laten volgen tot hij tot inkeer komt. Zie daarvan af.

Nu de balans toch is doorgeslagen, hoop je misschien op korte termijn vanwege je geloof te worden uitgescholden, vervolgd en van kwaad beticht. Reden voor een stevige juichpartij, aldus Jezus Christus zelf. Ik wil je op het hart drukken: juich niet te vroeg.

Of wellicht hebben de cijfers je verdrietig gemaakt en sta je op het punt je kleren te scheuren en met as op je hoofd voor de markthal in Rotterdam te gaan zitten. Ik wil je aansporen: zie ook daarvan af. Maar zoals iemand ongetwijfeld ooit gezegd heeft: houd vast aan de hoop die voor je ligt, niet aan de statistieken die achter je liggen.

Nou, genade en vrede maar weer.

PS: Ik ben inmiddels gestopt met bidden voor het weer, dus het kan zomaar zijn dat de temperatuur over een maandje of vier weer gaat stijgen. Ik sta derhalve nog steeds open voor donaties.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons