Dankdag vieren met een lach en een traan

Kun je als boer dankbaar zijn na zo'n droge zomer?

Deze zomer waren boeren regelmatig in het nieuws omdat ze door de aanhoudende droogte vreesden voor hun oogst en inkomen. In veel kerken werd wekelijks gebeden voor regen. Hoe kijken boeren na zo’n droge zomer naar Dankdag?

“Net als alle andere boeren in Nederland hadden we deze zomer te weinig vocht op de gewassen. Daardoor moesten we het gras en de mais beregenen," vertelt Marjan van Hierden uit Apeldoorn. Samen met haar man runt ze een melkveehouderij. Het voer voor hun dieren halen ze van hun eigen land. "Het beregenen leverde veel extra werk op en uiteindelijk is de opbrengst toch veel minder. Wij hebben het geluk dat we nog voorraad hebben, zo kunnen we alsnog de dieren voeren. Maar er zijn ook boeren bij wie het gras in de wei en het voer op was. Dan moet er bijgekocht worden. In zo’n tijd van schaarste is voer duur.”

Flinke strop

Het boerenbedrijf had dit jaar al een forse tegenvaller. Omdat een ziek kalfje een aantal dagen te lang op de boerderij was gebleven, kreeg de veehouder een hoge boete. Ze tekenden bezwaar aan, maar dat werd verworpen. Het is een flinke strop voor de familie, die nog steeds probeert de boete ongedaan te maken. Het baart Marjan veel zorgen. “Je staat ermee op, en je gaat ermee naar bed. En daar kwam deze zomer de droogte nog eens bovenop.”

Afhankelijk van de Heer

Het maakte Marjan er weer meer van bewust dat alles op Gods tijd komt. “We leven steeds meer in een maatschappij waarin we denken dat we alles naar onze hand kunnen zetten. Deze zomer heeft ons er weer extra bij stilgezet dat er Een is die het bestuurt, Die gaat over het weer.”

Elk jaar heeft z’n moeilijke en spannende dingen, maar toch houdt Marjan hoop. “Ook dit jaar is het weer een Dankdag met een lach en een traan. Want ondanks alles merken we dat God voor ons zorgt. Het is misschien wel goed dat we kort gehouden worden door de Heer, we weten ons van Hem afhankelijk en blijven op Hem vertrouwen. Hoewel we ook merken dat dit in voorspoed gemakkelijker is dan in moeilijke tijden.”

‘Achteruitboeren’

Voor boer Jan Leemboot uit Kerkwerve, Zeeland, was 2018 juist een voorspoedig jaar. Hij heeft een gemengd akkerbouwbedrijf en teelt onder andere aardappelen. “Ik heb geen vaste contractprijs, maar verkoop mijn aardappelen op de vrije markt. Vorig jaar was de opbrengst van de oogst hoog, waardoor er een overschot ontstond. Dan wordt de prijs slecht, omdat er zo veel aanbod is. Toen moest ik geld bijleggen, je boert dan achteruit.”

Dit jaar heb ik de helft van de opbrengst, maar de prijs ligt tien keer zo hoog

Vrije markt

De droogte leverde hem nu een betere prijs op voor zijn aardappelen. Dankzij de tegenvallende oogst is er schaarste, en dat drijft de prijs op, legt Jan uit. “Dit jaar heb ik de helft van de opbrengst, maar ligt de prijs voor de aardappels wel tien keer zo hoog. Voor mij is dit dus een goed jaar geweest. Het is echt ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’, inderdaad. Want de boeren die wel aan een contractprijs vastzitten, hebben door de slechte oogst veel minder inkomen."
Wel merkt Jan de fysieke schade van de droogte op het land. “Ik teel ook een aantal gewassen voor het zaad, maar dat draaide dit jaar net quitte. Hier op Schouwen-Duiveland zit ik in een gebied waar je niet kunt beregenen, vanwege het zoute water. Maar ik heb deze Dankdag dus zeker alle reden om te danken!”

Beeld: ANP

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons