Christelijke adventskalenders voor kinderen én volwassenen

Visie tipt 10 kalenders en boeken voor advent

HEMA, LEGO en IKEA – elk zichzelf respecterend merk verkoopt ‘em: de adventskalender. Maar wat nu als je op zoek bent naar een exemplaar met meer inhoud dan chocolaatjes? Goed nieuws: er zijn ook steeds meer christelijke varianten! Visie geeft 8 tips voor kalenders en boeken die je helpen om bewust naar Kerst toe te leven.

Christelijke adventskalenders – kind

1. Adventsslinger
Iedere dag draai je samen met je kind een kaartje om aan de adventsslinger van De Wonderwolk. Zo kom je elke dag een stukje verder in het kerstverhaal. De kaartjes hebben allemaal vier regels eenvoudige tekst. De verhaallijn is eenvoudig: details als het verhaal van Zacharias en Elisabeth, de ontmoeting in de tempel met Simeon en Hanna, en de vlucht naar Egypte komen er niet in voor. De eerste helft van december belicht het bezoek van de engel en de reis naar Bethlehem. Al op 14 december wordt Jezus geboren, en daarna komen de herders en de wijzen langs.

Adventsslinger voor peuters. Variant van de adventskalender.
Adventskalender in de vorm van een slinger: elke dag een ontdekking over het kerstverhaal.

Tip: peuters hebben behoefte aan concrete ervaringen, zoals liedjes en eenvoudige opdrachten. Eventueel kun je daarom opdrachten aan de kaartjes toevoegen. Speel bij het verhaal van Zacharias een spelletje dat ze niet mogen praten, maar wel iets duidelijk moeten maken. En verstop sterren bij het verhaal van de wijzen en ga ze zoeken met je peuter.

 • Voor peuters en kleuters.
 • Voor de kinderopvang en school zijn er ook extra grote kaarten verkrijgbaar (A5-formaat).
 • Prijs: € 18,50 inclusief houten kralenslinger, of € 10 voor alleen de kaarten.

2. Adventure
Ga mee op avontuur met Jozef en Maria. Elke dag gaan ze een stapje verder op de landkaart, die van 1 tot 25 december loopt. Onderweg ontvouwt zich het kerstverhaal, dat je kunt uitspelen met vingerpoppetjes. Ze trekken langs verhalen uit het Oude Testament, die vertellen over Gods belofte dat er een Verlosser komen zal.

Het boekje geeft dagelijks suggesties voor eenvoudige teken- en knutselopdrachten, spelletjes en proefjes. Het verband met het verhaal is niet elke dag even duidelijk, maar je hebt gegarandeerd plezier!

 • Voor kinderen in de basisschoolleeftijd (onderbouw)
 • Prijs: € 9,50
 • Stichting Timotheüs heeft kerkmateriaal ontwikkeld bij dit boekje, zodat je thuis én in de kerk hetzelfde adventsproject hebt.

3. Licht in de nacht
Houdt je kind van knutselen? Dan is dit een adventspakket vol verrassingen. De doos openmaken, voelt al als het uitpakken van een cadeau: die zit vol met knutselmateriaal en kleurplaten. Daarom moet je er ook even de tijd voor nemen om overzicht te krijgen wat nu precies bij welke adventszondag hoort. Je verdeelt het materiaal in vier papieren zakjes: elke adventszondag maak je namelijk een nieuw decor. Daarnaast biedt het handboek extra knutselideeën, zoals een krijttekening op het raam.

Adventsproject licht in de nacht
Een greep uit het materiaal in het pakket van adventsproject 'Licht in de nacht'.

Als je niet zo’n ‘creabea’ bent, kun je dit pakket beter niet aanschaffen. Zorg dat je het handboek doorleest voordat je met de kinderen gaat knutselen, want je hebt soms extra spullen nodig, zoals steentjes en wc-rolletjes. Al met al is het een leuk creatief project om knutselend naar Kerst toe te leven.

Adventskalenders – volwassenen

4. LUV-adventsslinger
Ook voor volwassenen zijn er volop adventskalenders, zoals deze LUV-adventsslinger. Tel af naar Kerst door van 1 tot en met 25 december elke dag een kaart om te draaien. Op de achterkant staan mooi geïllustreerde Bijbelteksten, spreuken of songteksten. De volgorde voelt soms wat willekeurig. Daarom is deze slinger vooral geschikt als je op zoek bent naar een luchtige christelijke adventskalender.

Bij de kalender krijg je ook een touwtje en goud gespoten knijpers. Een mooie eye-catcher aan de muur!

 • Prijs: € 14,99
LUV adventskalender met kaarten
De LUV-adventskalender: draai elke dag een kaart om voor een Bijbeltekst of spreuk.

5. Adventshuisje 'Light of the world'
Pure nostalgie in een hip jasje, dit adventshuisje. Plaats dit huis van stevig papier om een windlicht en open iedere dag een luikje. Zo wordt het steeds lichter in huis. Achterop elk venstertje staat een woord om over na te denken, zoals ‘Wees niet bevreesd’ of ‘Zoon van de Allerhoogste’. In de eerste week komen deze woorden uit de evangeliën, de tweede week uit Jesaja. In week drie volgen ‘woorden van licht’ en in week vier ‘woorden van hoop’. Op eerste kerstdag gaan tot slot de deuren open: het feest van Licht is aangebroken!

Voor deze adventskalender moet je wel een beetje ervaring hebben met stiltemeditatie. Anders is het misschien even wennen. Of zie het als een laagdrempelige eerste kennismaking!

 • Prijs: de kalender is er in twee formaten: A4 (€ 9,95) en A5 (€ 4,95). Alleen het grote formaat heeft een woord achterop de vensters.
 • Ook verkrijgbaar in verschillende boekhandels.

Waar komt de adventskalender vandaan?

Eigenlijk is de adventskalender een aftelkalender: elke dag maak je een luikje open – en ben je weer een dag dichter bij Kerst. Adventskalenders zijn al jaren populair in Duitsland en Oostenrijk. Ook in andere overwegend christelijke landen wordt de kalender steeds meer verkocht.

In de 19e eeuw waren er alleen Bijbelse adventskalenders, met elke dag een Bijbels plaatje als beloning voor het openen van een vakje. Langzamerhand werd de adventskalender steeds commerciëler en werden de plaatjes van engelen en Bijbelse figuren vervangen door teddyberen en ander kinderspeelgoed. Nog weer later kwamen er verrassingen als chocolaatjes achter de luikjes vandaan.

De meeste adventskalender starten ieder jaar op 1 december, vaak klopt dit niet. Officieel hoort de kalender te starten op de eerste adventszondag, daarom noemen veel commerciële aanbieders het gemakshalve een ‘decemberkalender’. In 2020 valt de eerste adventszondag twee dagen eerder: op 29 november.

Adventsboeken

6. ‘Decemberdagboek’
“Dit dagboek helpt je om in de drukste maand van het jaar stil te staan bij God, bij jezelf en bij de mensen om je heen,” belooft de achterflap van het Decemberdagboek. Elke dag lees je een overdenking over een belangrijk figuur rondom de geboorte van Jezus. Verder is er ruimte om je dank- en bidpunten op te schrijven, en krijg je dagelijks een aantal tips om te geven en te doen. Van ‘plant een paar bloembollen in een stuk gemeentegrond’ tot het maken van je eigen adventskaarshouder. Je kunt een beetje overweldigd raken door alle tips. Maar als je selectief bent, beleef je die drukke decembermaand inderdaad een stuk bewuster.

 • Prijs: € 7,50

7. Dagboek ‘Droom!’
Dit creatieve dagboek is speciaal voor de biblejournalingliefhebbers. Het daagt je uit om (weer) te gaan dromen. Elke dag bestaat uit een overdenking, een gebed en een biblejournaling- of handletteringopdracht. Al lezend, tekenend, kleurend en biddend verdiep je je in dromen in de Bijbel en ga je aan de slag met je eigen dromen. Let op: je moet hier elke dag wel wat tijd voor uittrekken, anders raak je al snel achterop. Je kunt er daarom op drukke dagen ook voor kiezen alleen de overdenking te lezen.

 • Prijs: € 10,99

8. Advent en Kerst met Bonhoeffer
Lezers worden nog altijd geraakt door de diepgaande teksten van de Duitse theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer (1906-1945). Dat blijkt alleen al uit de enorme variatie aan boeken met zijn gedichten en citaten. Dit is zo’n boekje: met verdiepende en soms confronterende teksten van Bonhoeffer richt je je in de adventsperiode ‘op wat komen gaat’. Veel teksten gaan over wachten (“Wachten is een kunst die we in onze ongeduldige tijd lijken te zijn verleerd”), verwachten, verlangen en verlossing. De foto’s die bij de teksten zijn geplaatst, zijn soms toepasselijk, maar zo nu en dan ook (te) zoet en vergezocht.  

Het boekje gaat verder na Kerst: Bonhoeffer loopt met je op tot en met de eerste week van januari. Hij maakt gehakt van je goede voornemens, maar moedigt je aan om elke dag met God te beginnen. Kortom: een dagboek met diepgang, en een must-have voor Bonhoeffer-liefhebbers.

 • Prijs: € 14,50

9. PKN-adventsboek 'Geef licht'

Geef licht is het thema van de adventskalender van de Protestantse Kerk. Iedere dag lees je een Bijbeltekst over licht. Na de tekst vind je een korte overdenking en een vraag waar je over na kunt denken. De korte stukken tekst maken het behapbaar en de vragen roepen op tot verder nadenken. De week begint zondags met een langere overdenking over een gedeelte uit Micha. Door het gelegde bruggetje naar vandaag de dag, wordt duidelijk hoe de teksten in Micha ook in ons leven relevant zijn. Naast het geestelijke gedeelte vind je in de adventskalender ook lekkere gerechten en doe-het-zelf ideeën. Al met al een mooie kalender voor als je stil wilt staan bij advent, maar niet de hele dag de tijd hebt.

10. Bijbel en kunst in adventskalender Een nieuw begin
Voor wie met de Bijbel en kunst naar Kerst willen toeleven, heeft het Nederlands Bijbelgenootschap de Adventskalender Een nieuw begin. Blijkbaar is die combinatie populair, want de 16.000 papieren bureaukalenders waren in slechts drie weken uitverkocht. Maar niet getreurd: het leesplan is – met exact dezelfde inhoud – ook beschikbaar via de app Mijn Bijbel. Elke dag bevat een Bijbeltekst met een bijpassend kunstwerk, gevolgd door een toelichting en een citaat van een bekende schrijver of denker.

Advent?

In het christendom is advent een periode van voorbereiding op Kerst, het feest van de komst van God naar de wereld door de geboorte van Jezus. Dat zie je terug in de betekenis van het woord advent: het stamt af van het Latijnse adventus (‘komst’). De adventsperiode start vier zondagen voor Kerst; in 2020 is dat zondag 29 november.

Al komt advent niet in de Bijbel voor, het is een eeuwenoude traditie: waarschijnlijk ontstond het in de 4e eeuw na Christus in de Oosterse Kerk. Hier lees je meer over de betekenis en geschiedenis van advent.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons