Catherine Keyl in 'De Kist'

'Oudere mensen krijgen het idee dat ze moeten oprotten'

in Mediatips

Toen Catherine Keyl (1946) een jaar of tien was, kwam ze er bij toeval achter dat de familie van haar Joodse vader in de Tweede Wereldoorlog was vergast. Daar werd nadrukkelijk over gezwegen in het gezin en ook de jonge Catherine hield haar mond.

Catherine Keyl had een ‘stormachtige relatie’ met haar vader. Kort voor zijn overlijden moesten zijn benen geamputeerd worden, waardoor zijn oorlogsherinneringen naar boven kwamen. Na zijn dood voelde ze zich eindelijk bevrijd van zijn invloed en sprong ze uit de band: het ontzag voor de vader had een rem op haar onafhankelijkheid gezet.

Control freak

Bang voor de dood is Keyl niet, maar als control freak moet ze er niet aan denken in haar laatste levensfase afhankelijk van anderen te worden. Oudere mensen krijgen in onze samenleving sowieso het idee dat ze beter kunnen oprotten, stelt ze ferm. Op momenten van depressie heeft ze daar zelf ook last van.

Hiernamaals

Als Catherine Keyl het hiernamaals mocht inrichten, zou dat eruitzien als haar ideale talkshow: grote tafels met mensen die niet alleen met elkaar moeten discussiëren, maar vooral ook naar elkaar moeten luisteren.

De Kist, zondag 25 november, 23.40 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons