'But now is perfect': verhuizing wordt vluchteling Becky fataal

Donderdag, 20.25 uur, NPO 2

in Mediatips

Becky Moses uit Nigeria wordt gastvrij onthaald in het Zuid-Italiaanse dorp Riace. De kijker leert haar kennen in de documentaire But now is perfect (EO). Als de Italiaanse overheid een streep haalt door het beleid van burgemeester Domenico Luciano, heeft dit fatale gevolgen. 

De film speelt zich af in en om het Zuid-Italiaanse dorpje Riace, dat de afgelopen maanden wereldwijd in het nieuws was. Burgemeester Domenico Lucano krijgt huisarrest. Daarna wordt hij door de Italiaanse overheid verbannen uit zijn huis en dorp. Aanleiding is het beleid van de burgemeester om immigranten welkom te heten in zijn dorp. 

Afrikanen welkom in Italiaans dorp

Documentairemaker Carin Goeijers laat zien hoe een geslonken Italiaanse gemeenschap samenleeft met de nieuwe, veelal Afrikaanse inwoners. In dit intieme portret zien we hoe Italianen en Afrikanen vriendschap met elkaar sluiten. Hun levens raken met elkaar verknoopt. Hierdoor voelt ook Becky zich welkom in het dorp van burgemeester Lucano. “Ik weet niet of ik de juiste stappen zet,” zegt ze in de documentaire. "Maar nu is mijn leven perfect."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Burgemeester buitenspel gezet

Becky vluchtte weg van een gearrangeerd huwelijk met een bejaarde man en ze voelt zich nu veilig. Maar de weerstand van de regionale en landelijke overheid tegen het beleid van de burgemeester is er ook. Hierdoor is hij niet meer bij machte om het dorp te beschermen. Voor Becky slaat het noodlot toe als zij Riace moet verlaten.

'But now is perfect' wint juryprijs IDFA

But Now is Perfect is een Afrikaans-Italiaans verhaal over geloof, hoop en documenten. De documentaire laat het menselijke verhaal achter reportages, meningen en verhitte debatten zien. Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) ontving documenairemaker Carin Goeijers de speciale juryprijs voor Nederlandse documentaire. 

Donderdag 22 november, 20.25 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons