Boekenpodcast 'De eerste zin' met Els Florijn

'Ik wil weten wat mensen drijft'

In de zevende aflevering van De eerste zin is schrijfster Els Florijn te gast. Hierin worden niet één, maar twee boeken besproken: Rode Papaver en Zeeglas.

Els Florijn (Utrecht, 1982) deed in 2002 mee aan een verhalenwedstrijd die was uitgeschreven door uitgeverij Kok voor het Reformatorisch Dagblad. Ze won, en een jaar later publiceerde ze De Laatste Nacht. 

Daar bleef het niet bij. In 2010 verscheen Het meisje dat verdween, waarmee ze in 2011 de Publieksprijs voor het Christelijke Boek won. 

Waargebeurd

Vorig jaar verscheen haar boek Rode Papaver. Dit boek – dat ten tijde van de Eerste Wereldoorlog speelt – gaat over Anna, een vrouw die eenzaam opgroeit. Als haar ouders overlijden, neemt ze alleen de zorg op zich voor de boerderij die zij achterlaten. Maar het werk is te zwaar voor haar, en daarom trouwt ze met een boer uit België. Als hij besluit naar het front te gaan, reist ze achter hem aan om hem te zoeken. Dan komt ze terecht in een van de frontziekenhuizen. 

Ook bespreken we het boek Zeeglas, een fascinerend verhaal over het Parijs van de Tweede Wereldoorlog. Centraal staat Julie, wier grootmoeder na het overlijden iets heel bijzonders nalaat: een appartement in Parijs. Het huis heeft zeventig jaar op slot gezeten, niemand heeft meer aan de spullen gezeten. Wat is hier gebeurd? Extra bijzonder: dit verhaal is waargebeurd.

Luister hier het gesprek met Els Florijn terug:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons