Al 10.000 kaarten gereserveerd voor ‘Jozef de musical’

Wat is het geheim achter dit succes?

Duizenden bezoekers, jong en oud, bezochten vorig jaar de musical 'Jozef'. Door de overweldigende belangstelling was er voor velen helaas geen plek meer in ‘herberg’ De Basis, de kerk in Apeldoorn waar de musical werd opgevoerd. Daarom komt de productie dit jaar terug met nóg meer voorstellingen. De eerste 10.000 kaarten waren in no-time gereserveerd. Wat is het geheim achter dit succes?

Een groot team van mensen werkt hard aan deze musical: veel vrijwilligers, zangers en koorleiders. Martin Brand schreef de musical en heeft de regie in handen. Twee van de drijfveren achter deze megaproductie zijn David en Corine de Haan. Beiden zijn koorleider en hebben een deel van de koorarrangementen geschreven. Daarnaast heeft David twee rollen in de musical: herder en slager. Nu maar hopen dat hij beide rollen niet gaat combineren...

10.000 kaarten in 3 dagen. Dat zijn aantallen waar veel christelijke artiesten in Nederland van dromen.
“Ik denk dat dit grotendeels te danken is aan de professionele uitstraling,” vertelt David, die speciaal voor zijn rollen in deze musical zijn baard laat staan. “Alles is van hoog niveau. Het zingen, het acteren, de meeslepende muziek, maar ook het spektakel van licht en de video-projectie. Het is een prachtige musical met mooie verhaallijnen, prachtige ballads, grootse liederen, maar ook zeker heel veel humor. Die combinatie maakt deze musical denk ik uniek. Daarnaast geloven we dat veel mensen die weinig of nooit naar een kerk gaan, rond Kerst op zoek zijn naar liefde, warmte én het kerstverhaal.”

Jozef de musical vertelt – zoals de naam al verklapt – het verhaal van Jozef. Op de website wordt een tipje van de sluier opgelicht: ‘De jonge timmerman Jozef valt als een blok voor Maria en raakt verzeild in het avontuur van zijn leven. Hij zal tot het uiterste moeten gaan. En verder.’

Vaak wordt in kerstmusicals gekozen voor het verhaal van Maria, of het kindje Jezus. Waarom hebben jullie voor Jozef gekozen?
“De rol van Jozef is in de Bijbel inderdaad niet zo groot,” zegt Corine. “Maar wij vonden het mooi om juist zijn kant van het verhaal te belichten. Je krijgt daarmee een totaal andere en verrassende invalshoek. Jozef, een eenvoudige timmermanszoon, eerlijk, nuchter, hardwerkend. Eigenlijk wordt het kerstverhaal bekeken vanuit de gewone mens. Langzaam maar zeker komt bij Jozef het besef dat hij deel uitmaakt van een veel groter verhaal.
Maria heeft overigens ook een behoorlijk aandeel in de musical, evenals de vader van Jozef. En natuurlijk zijn er rollen voor de herders, de engel, de roddeltantes, de dorpsbewoners, de vrienden van Jozef... te veel om op te noemen eigenlijk.”

Kan ik mijn ongelovige buurman meenemen naar deze musical?
“De Basis is een jonge kerk, juist gericht op mensen die niet gewend zijn om naar een kerk te gaan,” reageert David enthousiast. “Ook onze reguliere zondagse diensten zijn laagdrempelig. We willen juist elke christen aanmoedigen om familieleden, vrienden, vriendinnen en collega’s die niet gelovig zijn, uit te nodigen voor deze musical.” Corine vult aan: “Hoe mooi alles er ook uitziet, hoe geweldig de reacties ook zijn, uiteindelijk hopen we dat veel mensen ook deze Kerst de liefde van God mogen leren kennen! Dat is ons verlangen en gebed!”

Vorig jaar waren er acht voorstellingen, met in totaal zo’n 6800 bezoekers. De kaarten waren zo snel weg, dat er een wachtlijst ontstond. Daarom is dit jaar besloten veertien voorstellingen te verzorgen. In totaal kunnen nu zo’n 11.500 mensen de musical bezoeken. Gratis reserveren kan via Basis.cc

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons