Advocaat Asia Bibi gevlucht naar Nederland

Diverse politieke partijen willen ook Asia onderkomen bieden in Nederland

in Christelijk Nieuws

De advocaat van Asia Bibi, Saif-ul-Malook, is afgelopen vrijdag Pakistan ontvlucht. Het was voor hem te gevaarlijk geworden in Pakistan. Stichting Hulp Vervolgde Christenen heeft hem zaterdag opgevangen. De afgelopen jaren heeft Stichting HVC Saif-ul-Malook (financieel) ondersteund om hem in staat te stellen de verdediging van Asia Bibi te voeren.

Saif-ul-Malook zei maandagmiddag op een persconferentie in Den Haag dat Asia Bibi voor zover hij weet nog in de gevangenis zit. Het duurt volgens hem doorgaans anderhalf tot twee weken voordat een beslissing tot vrijspraak van het hooggerechtshof daadwerkelijk tot vrijlating leidt. Saif-ul-Malook beklaagde zich erover dat hij van de Verenigde Naties amper informatie krijgt over de laatste stand van zaken. Dat zou omwille van de veiligheid zijn, zo is hem verteld.

Tweede Kamer

Diverse partijen in de Tweede Kamer willen de Pakistaanse christelijke vrouw Asia Bibi een veilig onderkomen bieden in Nederland. CDA, D66, ChristenUnie en SGP hebben daarover vragen gesteld aan minister Blok van buitenlandse zaken, schrijft Trouw. Zij verzoeken het kabinet samen met andere leden van de Europese Unie alles in het werk te stellen om Asia Bibi vrij te krijgen en er bij de Pakistaanse regering op aan te dringen dat christenen bescherming krijgen. Bibi wordt bedreigd door aanhangers van de radicale partij Tehreek-e-Labbaik (TLP). De christelijke vrouw is door de rechter vrijgesproken van godslastering, maar na de bedreiging weer vastgezet.

Herziening

Asia Bibi werd tot woede van islamitische roeperingen woensdag vrijgesproken van blasfemie. Maar ze mag voorlopig het land niet uit. Zij moet een herziening van haar hoger beroep door het Hooggerechtshof van Pakistan afwachten. Dat is de strekking van een overeenkomst die de Pakistaanse overheid in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft gesloten met de islamitische partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Die partij organiseerde in de afgelopen week grootschalige protesten tegen de vrijspraak van Bibi.

Protesten

Na de uitspraak laaiden in Pakistan protesten op, die drie dagen aanhielden. Een aantal van de bijeenkomsten liep uit op geweld. Aanhangers van de fundamentalistische partij TLP riepen op tot de dood van de drie rechters die tot Bibi’s vrijspaak hadden besloten. Vrijdag waren scholen uit voorzorg gesloten. De Pakistaanse minister voor religie ging in overleg met de TLP.

Twitter

Twitter heeft inmiddels het account geblokkeerd van de leider van Tehreek-e-Labbaik (TLP). De Pakistaanse autoriteiten trokken zelf bij Twitter aan de bel over het account van TLP-leider Hussain Rizvi. Die werd gebruikt om op te roepen tot "haat en geweld," zeggen twee hoge medewerkers van de Pakistaanse telecomautoriteit tegen persbureau Reuters. Twitter heeft nog niet gereageerd.

Persconferentie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons