Zegert van der Linde presenteert 'Thuis op 5': 'Radio is niet oud!'

Maandag t/m vrijdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

Iedere werkdag zendt de EO Thuis op 5 uit, een radioprogramma met goede muziek, mooie verhalen en een dagsluiting. Sinds januari is Zegert van der Linde de vaste invaller voor presentatoren Petra de Joode en Ron Stoeltie. “Op de late avond stemmen luisteraars heel bewust op ons af.”

Wat heb jij als jonge presentator met zo’n ‘oud’ medium? 
“Haha! De radio is helemaal niet oud, maar een snel en persoonlijk medium. Ik geniet ervan een uitzending te maken over een thema dat eerder op de dag bedacht is. In de uitzending kunnen we zelfs al onze contacten met luisteraars verwerken. Daarnaast is – ook bij de EO – een andere vorm van luisteren in opmars: de podcast, waarbij mensen op hun eigen moment naar programma’s, gesprekken of reportages luisteren.”

Waarvoor zetten luisteraars 'Thuis op 5' aan?
“Juist op de late avond stemmen luisteraars bewust op ons af. Thuis op 5 is een prettig, ontspannen programma, waarin we wat langer met onze gasten mogen doorpraten. Naast de gesprekken vullen we de uitzending met goede muziek. We sluiten af met een korte overdenking: de dagsluiter.”

Wat wilde je als kind worden?
“Op de middelbare school wist ik al snel dat ik de journalistiek in wilde, net als mijn oom. Wel dacht ik eerst dat ik schrijvend journalist wilde worden, maar toen ik tijdens mijn studie journalistiek kennismaakte met radio was ik meteen verkocht. Ik heb nog wel een tv-stage gedaan, maar die bevestigde mij alleen maar in mijn keuze.”

Wie is Zegert van der Linde?

• 32 jaar.
• Studeerde journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede.
• Producer voor het EO-programma Open Huis op NPO Radio 5.
• Maker van de podcasts Het Kan Je Buurman Zijn en Smaakmakers.
• Is momenteel iedere maandag- en dinsdagavond te horen als vaste invalpresentator van het EO-programma Thuis op 5.

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Ik luister graag naar Bruce Springsteen. Dat heb ik meegekregen van mijn ouders, die in mijn jeugd al grote fans van hem waren. Als hij in Nederland is, gaan we altijd met de hele familie naar een van zijn concerten. Zijn album Born to Run is legendarisch, en in zijn recentere werk komen vaak religieuze thema’s voorbij. Het lijkt soms net alsof je naar gospel luistert.”

Wat doe je op je eerste dag als baas van Nederland?
“Ik vind dat mensen in Nederland zo vaak mogen zeggen wat ze ergens van vinden. Ik hoor liever iemand met verstand van zaken praten, want dat helpt je pas echt je eigen mening te vormen. Het eindeloos ventileren van allerlei meningen in de media hoeft van mij niet zo. Dus als nieuwe baas van Nederland zou ik zeggen: ‘Stop daar nou eens mee!’”

Bij recent werk van Bruce Springsteen is het soms net alsof je naar gospel luistert

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Als kind hield ik van de spannende avonturen van David. Daar genoot ik zó van, dat ik ze ook las tijdens de kerkdienst, want in onze kerk was geen kindernevendienst. Nu spreken de zaligsprekingen me meer aan. Jezus’ oproep naar onze naaste om te zien, die in de gevangenis zit of honger heeft, bepaalt me bij de kern van mijn geloof.”

Wie is in jouw vak de beste?
“Mag ik twee radiocollega’s noemen? Ruud de Wild gaat in zijn interviews altijd recht op zijn doel af. Daarin legt hij zo veel van zichzelf dat zelfs de saaiste onderwerpen boeiend worden. Een andere collega die ik erg goed vind, is Jan-Willem Roodbeen. Hij interviewt op een gedreven, maar tegelijk ontspannen manier, en zorgt steeds voor de juiste sfeer in zijn programma’s.”

Thuis op 5

Maandag t/m vrijdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Michaël Terlouw 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons