Willem-Alexander en Máxima op staatsbezoek bij Elizabeth

'Door Andere Ogen': draagt Máxima de Stuart-diamant?

in Mediatips

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen vandaag aan een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk, waar koningin Elizabeth hen zal ontvangen. In Door Andere Ogen (MAX) portretteren correspondent Lia van Bekhoven, conservator van Het Loo Paul Rem, royaltywatcher Marc van der Linden en historicus Wim Berkelaar ons koningspaar.

Lia van Bekhoven, al dertig jaar correspondent in Londen, ziet het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Britse koningin Elizabeth als een belangrijk signaal in tijden van Brexit. De Windsors willen de Oranjes laten weten dat zij ondanks het vertrek van Engeland uit de Europese Unie nog steeds tot de Europese familie blijven behoren. ''De Brexit is tijdelijk, wij zijn er al meer dan duizend jaar. Dat is de boodschap," zegt Van Bekhoven. "Het is onderdeel van de soft diplomacy van de Britse royals.’’

'Britse monarchie veel afstandelijker'

Het Nederlandse koningspaar etaleert zich menselijk en benaderbaar. Daarentegen heeft op Buckingham Palace nog altijd de doctrine van afstandelijkheid, traditie en strenge protocollen. ”Elizabeth heeft nog nooit haar eigen gordijnen geopend, het eigen bad laten vollopen of zelf haar bh aangedaan. Dat is de monarchie waar je hier nog mee te maken hebt,” zegt van Bekhoven, ''Het staatsbanket zal indrukwekkend zijn. Alles wordt uit de kast gehaald. Dit is de eredivisie van alle monarchieën.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Lia van Bekhoven

Draagt Máxima de Stuart-diamant?

"De banden tussen de Oranjes en de Britten dateren van eeuwen geleden," vertelt Paul Rem, conservator van Paleis Het Loo. "Een centrale figuur daarbij is stadhouder-koning Willem III. Ik verwacht dat hij op de een of andere manier 'aanwezig' zal zijn bij dit staatsbezoek. De Britse koningin Elizabeth is zich zeer bewust van de vele verbindingen vanuit het verleden," zegt de kunsthistoricus, die regelmatig te gast is in het EO-royaltymagazine Blauw Bloed. Bij de ogen van het staatsbanket zullen de ogen ook op Máxima gericht zijn. "Mogelijk zal de daar de 'Stuart-diamant' dragen, de grote 'huisdiamant' van de Oranjes. In mei droeg ze het diadeem waarin de diamant thuishoort, bij een bezoek aan Luxemburg. Voor haar zou dit een mooie gelegenheid zijn om deze diamant – voor het eerst – te dragen."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Paul Rem

Slagveld

"Vanuit de historie hebben beide landen een natuurlijke band met elkaar. Willem-Alexander en Máxima hebben al twee officiële bezoeken aan het Verenigd Koninkrijk gebracht," vult Rem aan. "Dit is een staatsbezoek, waarbij de staatshoofden echt hun landen belichamen. Daarmee erken je elkaars grenzen en benaddruk je de goede betrekkingen. Veel beter dan in vroeger tijden, toen vorsten elkaar voornamelijk op het slagveld tegenkwamen."

Door Andere Ogen: Willem-Alexander en Máxima

De biografieënserie Door Andere Ogen belicht bekende personen uit de wereld van cultuur, amusement, sport en politiek. Familieleden, vrienden en andere betrokkenen schetsen een beeld van de hoofdpersoon. 
23 en 24 oktober brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk, waar ze te gast zijn bij koningin Elizabeth. Aan de vooravond van het bezoek portretteert het programma deze royals. Je kunt deze aflevering hier terugkijken. 

Iedere maandag, 20.25 uur, NPO 2 

Beeld: ANP en MAX

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons