Wie heeft er gelijk in de discussie over de jacht?

Blog van Tijs van den Brink

En dan ligt daar ineens een prachtig hertje. Dood. Neergeschoten door de man die naast me staat. Op haar vacht zie ik rode vlekken, duidelijk bloedsporen.

Hier ging het dus steeds over. Ik ben al drie dagen op stap voor een reportage van het programma NieuwLicht over de jacht, en plotseling is het een onderwerp van vlees en bloed. Ik merk dat het me toch een beetje raakt. Dit hertje had gewoon nog geleefd, als de man naast me niet was gaan jagen vandaag.

De jager staat er tevreden bij. Hij had een goede avond. Hij vindt het hert niet zo prachtig als ik. “Aan de horens kun je zien dat haar gezondheid niet top is,” zegt hij. “Ik had een paar herten in het vizier en ik koos deze uit. Terecht, naar nu blijkt.” Een dag eerder was ik op stap met actievoerders van Animal Rights. Die hebben er een sport van gemaakt jachtpartijen te verstoren. Ze rijden kriskras door een gebied, op zoek naar jagers. Als ze die zien, springen ze uit de auto en beginnen een demonstratie met veel lawaai. Daarop vluchten de dieren natuurlijk onmiddellijk weg.

Jagen dient nergens voor, vinden de activisten. Ja, voor de lol en moordzucht van de jagers. Maar als er te veel in het wild levende dieren komen, krijgen we toch steeds meer ongelukken? “Dat komt omdat we te hard door de gebieden rijden waar deze dieren leven,” zegt activist Jessica. Als we langzamer rijden, scheelt dat veel ongelukken.

Maar als er te veel in het wild levende dieren komen, vreten ze toch de bossen kaal en vernielen ze tuinen? “Dan zet je een hek om de tuin,” zegt Jessica. “Want wat is er nou belangrijker: het leven van een dier? Of de tuin van een willekeurige burger?” Kortom: ze ziet het probleem niet. Laat alle wilde dieren in leven, dan komen er een tijdje meer, maar daarna stabiliseert de boel zich.

De jagers geloven er niet in. Met dat minder hard rijden zijn ze het eens, dat zou goed zijn. Maar dat kaalvreten van het bos, daar gaat het hele bos op den duur dood aan. Kijk maar naar de Oostvaarderplassen!

Ik pendel tussen beide kampen en weet echt niet wie er gelijk heeft. Het hertenbiefstukje dat ik die avond eet, smaakt heerlijk, dat weet ik wel.

Beeld: Unsplah

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons