Wat een televisieprogramma tegen eenzaamheid kan doen

'Ik heb wat meer vreugde in het leven'

in Christelijk Nieuws

In de Week tegen Eenzaamheid zond de EO de programmaserie Wie Kent Mij Nog? uit. Vijf eenzame mensen vertelden daarin hun verhaal. Wat leverde hen dat op?

"Ik had de indruk dat mensen met een vooroordeel naar mij keken," vertelt Mehmet. Hij deed mee aan het programma om zichzelf op een andere manier te laten zien. Bovendien: "Ik hoopte er een vriendschap aan over te houden."

Veel mensen hebben Mehmet na de uitzending een berichtje gestuurd. "Met een van hen heb ik een afspraak gemaakt. We zijn een paar dagen geleden ergens wat gaan eten. Het klikte goed en ik denk dat er wel een vriendschap aan zit te komen.
Ik kijk na de uitzending hoopvoller naar de toekomst en heb wat meer vreugde in het leven. Dat komt door de waardering die ik ervaar."

180 e-mails

De aflevering waarin Maria haar verhaal vertelde, maakte bij veel mensen indruk. Ze ontving dan ook een enorme hoeveelheid reacties: meer dan 180 e-mails kwamen binnen. Veel mensen herkenden in hun eigen leven wel iets van wat Maria vertelde. Ook waren mensen soms verbaasd: ‘Hoe is het mogelijk dat zo’n leuke vrouw als Maria eenzaam is?'

Vanwege het overweldigende aantal reacties, is het voor Maria ondoenlijk op elke mail te reageren. Ze kiest er daarom voor een aantal mensen terug te schrijven, van wie ze denkt dat er misschien een vriendschap kan ontstaan.

Vroegere contacten

Pearl hoopte met haar deelname aan Wie Kent Mij Nog? het taboe van eenzaamheid onder jongeren te doorbreken. Ook wilde ze laten zien dat ze er nog is.

“Na de uitzending kreeg ik redelijk wat reacties via de site. Eerst wilde ik zo snel mogelijk alle mails beantwoorden, maar dat heb ik daarna losgelaten, omdat het hectisch begon te worden. Ik heb de mails wel allemaal gelezen. Er zaten ook een paar mails tussen van vroegere contacten. Dat was fijn. Ook andere jongeren die eenzaam zijn reageerden.

Door de mensen die contact met me opnamen, kijk ik nu anders naar de nabije toekomst. Ik merk hoe leuk ik de contacten vind, al ben ik wel bang dat het over een tijdje weer wegebt. Ik ga mijn best doen om contact te onderhouden met een aantal mensen die het hebben aangeboden, maar hoop dat het van twee kanten komt."

Contact met 5 familieleden

“Mensen uit mijn omgeving vonden het een heel mooie uitzending,” vertelt Jelle Jan. “Na de uitzending heb ik zeven of acht reacties ontvangen. Ik kwam weer met vijf familieleden in contact." 

Naast deze contacten, kreeg hij ook een mail van iemand uit Leeuwarden, laat Jelle Jan enthousiast weten.

Positief over de toekomst

Mariska hoopte door het programma weer contact te krijgen met mensen met wie ze vroeger omging. “Dat is niet gebeurd, maar ik heb wel veel andere reacties gekregen. Met één persoon heb ik al een afspraak gemaakt om elkaar te ontmoeten. Ook ligt er een afspraak met iemand anders in het verschiet.

Ik moet nog afwachten wat dit voor de toekomst betekent. Deze twee contacten zijn nog zo pril.” Toch kijkt Mariska positiever naar de toekomst: “Ik had altijd weinig mensen om mij heen en dat lijkt nu toch wel op te bloeien. Ik ben heel tevreden.”

We blijven de deelnemers volgen. Rond de kerstdagen blikt de EO met hen terug tijdens een kerstspecial op NPO2 van 'Wie kent mij nog?'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons