Tijs in 'Nieuwlicht': 'Moet vaccineren vrije keuze blijven?'

Zondag, 22.40 uur, NPO 2

in Mediatips

Er is nogal wat te doen rondom vaccineren. De vaccinatiegraad in Nederland daalt. Moeten we ons zorgen maken over ziekte-uitbraken of is dat bangmakerij? Vanavond in NieuwLicht (EO) een debat onder leiding van Tijs van den Brink, dat afgelopen vrijdag live op Facebook werd uitgezonden. 

Terwijl er aan de ene kant wordt gesprokken over risico’s op ziekte uitbraken heeft een ander deel van Nederland het over overdreven bangmakerij. In allerlei programma’s worden verhitte discussies gevoerd tussen 'pro-vaxxers' en 'anti-vaxxers'. Je bent voor of je bent tegen, maar tot een zinnig gesprek komt het niet. Tot vanavond? Tijs van den Brink gaat een poging doen om beide kanten met elkaar te laten praten, zonder dat het escaleert.

'Bedreigd na uiten twijfels'

In NieuwLicht praat Tijs met de volgende gasten. Pauline Bijster is journalist en beschreef haar twijfels bij het vaccineren van haar laatste kind. Ze werd tot haar grote schrik beschimpt en bedreigd. Willemien Holsappel verloor haar dochter aan kinkhoest, maar wil toch dat vaccinatie een vrije keuze blijft. Hedwig te Molder is hoogleraar communicatiewetenschap. Zij vindt dat kritische vragenstellers worden verward met anti-vaxxers. Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, pleit voor verplicht vaccineren bij gevaar voor de volksgezondheid.

Nieuwlicht

Op het discussieplatform NieuwLicht buigt een community zich een week lang over de actualiteit. Dit mondt uit in een debatprogramma dat iedere vrijdag op Facebook en daarna op zondag op tv te zien is. De presentatie is in handen van EO-presentator Tijs van den Brink. 

Iedere vrijdag, 20.30 uur op Facebook 
Iedere zondag, 22.40 uur op NPO 2 

Beeld: Michaël Terlouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons