Ranomi Kromowidjojo te gast in ‘Adieu God?’

‘Omdat ik het zo goed heb, wil ik anderen helpen’

in Mediatips

Ranomi Kromowidjojo gaat voor goud. Daarbij denkt ze niet alleen aan het winnen van gouden medailles, maar ook aan het creëren van een betere wereld voor zichzelf en voor anderen. Zondag is ze te gast in 'Adieu God?'.

Ranomi Kromowidjojo is op aarde om goud te winnen en het beste uit zichzelf te halen. "Maar,” zegt ze, “inmiddels weet ik dat goud halen meer is dan die eerste plek op dat podium en die gouden plak om je nek. Goud halen is in sportief opzicht de beste race ooit zwemmen, dus sneller dan ik ooit heb gedaan. Maar goud is ook een gouden wereld voor jezelf en voor anderen creëren.”

De wereld mooier maken

Ze wordt er gelukkig van als ze anderen helpt, beaamt ze als Tijs daarnaar vraagt. Dat wil ze ook doen na haar sportcarrière. “Ik zou echt wel iets willen bijdragen aan het welzijn van de mens, of zo. Het voelt – in positieve zin – als een verplichting. Omdat ik het zo goed heb, heb ik echt die drang om de omstandigheden ook voor anderen te verbeteren. Ik geloof er echt in dat we de wereld mooier kunnen maken.”

Het geloof van Ranomi Kromowidjojo

Vroeger geloofde Ranomi dat er altijd wel “een soort Iemand of Iets” meekeek met wat mensen doen en dachten. “Inmiddels ben ik daar heel anders over na gaan denken. Ik geloof wel in natuurwetten en ‘Wie goed doet, goed ontmoet’. Maar ik geloof niet dat ik word gestraft als ik op zondag een wedstrijd zwem. Ik doe dat graag en het geeft mij veel plezier.”

Vrije opvoeding

Het geloof werd haar nooit opgedrongen. “Er is daardoor ook nooit een moment geweest dat mijn broer en ik ons daartegen moesten afzetten. Omdat we zo vrij zijn opgevoed, zijn we het meer gaan opzoeken.” Toch denkt ze niet te geloven in de God van haar christelijke oma of in die van haar islamitische opa.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons