Nieuwe docu vertelt ontvoeringsverhaal christelijke schoolmeisjes

Hoe leef je verder na zo’n traumatische ervaring?

in Mediatips

In 2014 werden bijna 300 christelijke meisjes ontvoerd vanuit hun school in Chibok, Nigeria. Achter deze ontvoering zat de extremistische islamitische groepering Boko Haram. Het verhaal van de meisjes wordt verteld in de documentaire Stolen Daughters: Kidnapped by Boko Haram, die binnenkort in première gaat, meldt Christianpost.com.

Dankzij de social-mediacampagne #bringbackourgirls werd de ontvoering wereldnieuws. Beroemdheden als Michelle Obama riepen de Nigeriaanse overheid op de meiden te bevrijden.

Overheidsprogramma

Ruim vier jaar later is een deel van de 276 ontvoerde jonge vrouwen terug. Ongeveer honderd meiden worden nog altijd vastgehouden door Boko Haram.
In mei 2017 werd een groep van 82 meisjes bevrijd. De documentaire Stolen Daughters volgt deze meiden, terwijl zij in een geheim safe house van de overheid wonen. Ze volgen een overheidsprogramma en proberen zich aan te passen aan het leven na hun gevangenschap. Hoe ga je verder met je leven na zo’n traumatische ervaring?

Contrast

Groot is het contrast met de vele andere meisjes en vrouwen die eveneens door Boko Haram werden ontvoerd. Duizenden wisten te ontsnappen aan de terreurorganisatie, maar krijgen niet dezelfde begeleiding als de meiden die bekend werden door #bringbackourgirls. Daarnaast worden deze ‘vergeten meisjes’ vanwege hun ervaring met Boko Haram vaak gewantrouwd, omdat de organisatie ook vrouwelijke zelfmoordterroristen inzet. Overgelaten aan hun lot, hebben velen moeite met overleven.

In Stolen Daughters vertellen overlevenden uit beide groepen hoe ze hun leven weer proberen op te pakken, ondanks alles wat ze hebben meegemaakt.  

De documentaire is op maandag 22 oktober om acht uur ’s avonds (Eastern Standard Time) te zien op de Amerikaanse zender HBO. Of de docu ook in Nederland beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons