Nieuw prentenboek wil gezinnen helpen met geloofsopvoeding

‘Bijbelverhalen komen in een ander perspectief te staan’

in Mediatips

Er is een nieuw prentenboek verschenen over de Bijbel: 'De rode draad van Gods liefde'. Volgens de auteurs helpt het boek kinderen de verhalen in de Bijbel beter te begrijpen.

Het prentenboek is voor gezinnen en kinderen gemaakt, vertelt medeauteur Ingrid Plantinga. “Maar het is ook heel geschikt voor volwassenen die niet met het geloof zijn opgevoed. Zelfs mensen die wel met de Bijbel zijn opgegroeid, vertelden dat ze door het boek de grote lijn van de Bijbel ontdekt hadden. Verhalen kwamen daardoor in een ander perspectief te staan. Dus ook voor hen is het boek heel waardevol gebleken.”

De illustraties in het boek zijn niet zoet.
“Dat klopt en daar hebben we bewust voor gekozen. In veel kinderbijbels zie je bijvoorbeeld bij het verhaal over Noach een ark met schattige diertjes, die twee aan twee naar de ark huppelen. Wij willen niet benadrukken dat die dieren zo schattig zijn, maar de boodschap achter het verhaal laten zien. Wat het verhaal beschrijft, is namelijk heel dramatisch: God besluit Zijn eigen schepping ongedaan te maken. Zijn liefde is helemaal ondergegaan in een orkaan van oordeel. Of nee, toch niet: Noach zit in die storm veilig in een boot. Er is hoop. De liefde van God gaat door. Dát is wat we willen overbrengen.”

Hoe gebruik je dit boek bij de geloofsopvoeding van kinderen?
De rode draad van Gods liefde is niet voor niets een prentenboek. Net als bij andere prentenboeken ga je hiermee met je kind zitten om te lezen, te bladeren en te kijken, totdat je alle details gezien hebt. Dat kan met dit boek heel mooi. In de illustraties zitten zo veel details, dat je heel lang kunt blijven kijken.”

Wat hopen jullie met dit boek te bereiken?
“Wij hopen dat dit boek kinderen gaat helpen met Bijbellezen. Neem het verhaal van Jona. Dat is nu een verhaal over een man die opgeslokt wordt door een vis. Maar als je de rode draad van de Bijbel kent, begrijp je dat Jona en het volk Israël geroepen waren om Gods liefde en Gods zegen door te geven aan andere landen. God wil dat die volken ook Zijn liefde leren kennen. Als je dat ontdekt, snap je de boodschap van het boek Jona.”

N.a.v. ‘De Rode draad van Gods liefde’, Ingrid Plantinga en Willemijn de Weerd, Ark Media, € 14,95.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons