Minister Kaag te gast in 100e aflevering van ‘Adieu God?’

'Ik vraag mij vaak af of God bestaat'

in Mediatips

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamen-
werking, twijfelt vaak aan het bestaan van God. In de 100e aflevering van Adieu God? vertelt ze dat ze Gods aanwezigheid toch wel geruststellend vindt.

Nooit eerder sprak D66-minister Kaag zich op televisie uit over haar geloof. Die primeur laat Tijs zich dan ook niet ontnemen. "U was als kind bang een roeping als non te krijgen," legt hij haar meteen voor. “Dat klopt,” antwoordt ze. “Ik vreesde het onvermijdelijke, want in de katholieke schoolboekjes van die tijd werd het non-zijn toch een beetje aangeprezen. Als je een roeping kreeg, moest je daarvoor gaan." 
Toen ze haar moeder eens vroeg of ze echt non moest worden als ze een roeping kreeg, luidde het antwoord: “Nee hoor, ga maar buiten spelen.”

Vertrouwen

Haar ouders beleden het geloof op een hoopvolle manier. Het gaf hun het vertrouwen dat er altijd een oplossing komt: ‘God geeft zo veel als je kunt dragen, en het is aan jou om daarmee – op een hoopvolle manier – om te gaan.’
Over haar eigen geloof zegt minister Kaag: “Ik vraag mij vaak af of God bestaat. Maar ik merk in momenten van twijfel, angst of menselijke zwakte, dat ik terugval op wat ik geleerd heb of wat aangeleerd is. Het is aanwezig voor mij. Misschien is dat mijn eigen aanname, maar ik vind het geruststellend.”

Nacht van 'Adieu God?'

In de nacht van zondag 21 op maandag 22 oktober worden tien afleveringen herhaald, waar Tijs bijzondere herinneringen aan heeft. De gasten in die afleveringen van Adieu God? zijn Dries van Agt, Johan Derksen, Margriet van der Linden, Maarten ’t Hart, Midas Dekkers, Erik Scherder, Jeroen Pauw, Marlies Dekkers, Youp van ’t Hek en Esther Gerritsen.

Zondag 21 oktober, 1.55-6.00 uur, NPO 2 

Adieu God?, zondag 21 oktober, 23.45 uur, NPO 2

100e aflevering terugkijken?

In de 100e aflevering van Adieu God? is minister Sigrid Kaag te gast bij Tijs van den Brink. Je kunt deze aflevering hier terugkijken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons