Ling is slaaf in een restaurant

Moderne slavernij in Nederland

in Mediatips

Ling maakt werkweken van ruim zeventig uur in een Chinees restaurant. Ze mag bijna nooit pauzeren en wordt gekleineerd door haar baas. Die dreigt haar terug te sturen naar China als ze niet hard genoeg werkt. Inmiddels is Ling gevlucht, maar nog altijd is ze bang voor haar ex-werkgever.

“Het komt maximaal twee keer per jaar voor dat we slachtoffers bijstaan die zo ernstig zijn uitgebuit," zegt een woordvoerder van het Chineestalige onderdeel van SHOP (Stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel). Deze tak biedt specifiek hulp aan Chinese werknemers in Nederland. Wel hoort de organisatie meer verhalen, maar mensen kloppen lang niet altijd aan voor hulp. “Er zijn slachtoffers die dit niet durven of willen, en zo blijven ze uit beeld in de officiële cijfers en bij de hulpverlening.”

Slachtoffers zijn total loss

“Jaarlijks kloppen zo'n tachtig mensen bij de Chinese tak van SHOP aan voor hulp," vertelt de woordvoerder. "Vaak zijn slachtoffers lichamelijk total loss als ze bij ons komen. Sommigen zijn zelfs ontslagen met een vaststellingsovereenkomst – die ze zelf niet kunnen lezen en begrijpen – waarin staat dat ze zelf verzocht hebben tot beëindiging van het dienstverband. Ze kunnen dan niet eens een uitkering aanvragen.”

Brandwonden

Slachtoffers die jarenlang zijn uitgebuit, hebben vaak ernstige lichamelijke en psychische klachten. “Denk aan spataders, diabetes en gewrichtsaandoeningen. Bij sommige koks zijn over de hele arm brandwonden te zien. Mentaal lijden ze onder meer aan depressie en angsten.”

SHOP benadrukt dat niet alle Chinese werkgevers slecht voor hun personeel zorgen. “Uitbuiting beperkt zich bovendien niet tot Chinese restaurants. We spreken ook Chinese werknemers die in de productie of bloementeelt uitgebuit worden.”

Tekst: Maarten Dallinga

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons