Koningspaar weer op pad naar Duitsland

‘Bijna alle Duitse deelstaten zijn inmiddels aan de beurt geweest’

Sinds de inhuldiging brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima elk jaar een bezoek aan Duitsland. Iedere keer doen ze een andere deelstaat aan.

Volgende week woensdag reist het koningspaar voor drie dagen af naar de deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. De koning vindt het belangrijk dat tijdens deze bezoeken ook het economisch belang behartigd wordt. Zeker omdat Duitsland onze grootste handelspartner is.

Daarom brengt hij tijdens het werkbezoek graag Duitse en Nederlandse ondernemers samen. Slim, want dankzij zijn aanwezigheid trekken deze bijeenkomsten meer geïnteresseerde zakenmensen dan wanneer hij er niet is. Op deze manier wil de koning bijdragen aan een goede handelsrelatie: hij hoopt dat er samenwerkingen door ontstaan.

Koningspaar maakt rondvaart

Tijdens dit bezoek staat de binnenvaart centraal, een branche die zowel in Nederland als in Duitsland erg groot is. Hiervoor gaat het koningspaar iets doen waarnaar ik erg uitkijk: ze maken een boottocht over de Rijn. Ze varen dwars door het prachtige Mittelrheintal, een gebied dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dat moet prachtige beelden opleveren! Dat geldt trouwens ook voor het bezoek aan een Karl Marx-tentoonstelling in Trier en voor het bezoek aan een wijngaard in het Moezeldal.

Cameraploegen

Voor journalisten zijn dit leuke, maar soms ook zware reizen. ’s Ochtends vroeg zijn we bij de eerste aankomst van het koningspaar, maar we willen ook weten of koningin Máxima bij het diner een nieuwe outfit draagt. We maken lange dagen, omdat we niets willen missen. Daarom is het extra fijn dat we dit keer met twee Blauw Bloed-cameraploegen verslag kunnen doen. Dit geeft ons wat meer ruimte om de verschillende onderdelen in beeld te brengen.

Bijna alle deelstaten bezocht

Overigens zijn bijna alle Duitse deelstaten inmiddels aan de beurt geweest. Wie weet begint de koning daarna gewoon weer opnieuw, vanwege de warme band met dit buurland.

Blauw Bloed, NPO2, zaterdag 13 oktober, 19.40 uur

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons