Koert-Jan de Bruijn deelt liefde voor wintersport in 'Off Piste'

Iedere zondag, 16.30 uur, RTL 4

In een nieuw seizoen van Off Piste (RTL 4) zoekt Koert-Jan de Bruijn samen met collega Annika Pietersma naar de mooiste skigebieden in Frankrijk en Oostenrijk. "De liefde voor wintersport en alles wat ermee te maken heeft, deel ik graag met mijn kijkers."

'Off Piste', is dat niet gevaarlijk?
“We moedigen mensen niet aan zichzelf in gevaar te brengen door op eigen houtje buiten de skipiste te skiën. Wel laten we zien wat er naast het skiën in de omgeving te doen is. Als je in de buurt van een skigebied een slipcursus op het ijs kunt volgen, zie je mij zeker achter het stuur kruipen. Ik houd enorm van wintersport, waardoor dit programma goed bij me past.”

Ben je gedoopt?
“Ja. Ik ben rooms-katholiek opgevoed, vooral in de eerste helft van mijn jeugd. Nu geloof ik op een andere, minder afgebakende manier. Voor mij is belangrijk dat ik naar mezelf op zoek kan gaan via meditatie. Juist door tijd voor mezelf te nemen, sta ik gelukkig in het leven en kan ik er zijn voor mijn gezin en anderen.”

Wat is de lekkerste filemuziek?
“In de file ga ik het liefst uit mijn dak met klassieke muziek. Dat kan een lichtvoetige compositie van Claude Debussy zijn, maar ook wat ‘zwaarder’ werk van Sergej Rach- maninov. Zo klonk zijn Derde Pianoconcert in het begin nogal ontoegankelijk, maar later is dit werk steeds meer voor me gaan leven.”

Een retraite in volledige stilte gaf me het gevoel ik dat ik in vrede zou kunnen gaan

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Ik heb intense herinneringen aan het retraitecentrum Mandali in Noord-Italië, dat een prachtig uitzicht biedt op een meer, het Lago d’Orta. Er is ruimte voor vele vormen van spiritualiteit – of het nu boeddhistisch, christelijk of iets anders is – en ontmoeting. De omgeving en de afwisseling van de seizoenen helpen daar erg bij. Het is een plek waar de Alpen fraai overgaan in een glooiend landschap.”

Waar ben je trots op?
“Ik heb echt mijn eigen weg gekozen, hoewel anderen tegen me zeiden dat ik voor meer zekerheid moest kiezen. Ik ben er trots op dat ik in mijn vak toch mijn hoofd boven water kan houden. Op mijn kinderen ben ik ook trots. In hun leven mag ik een belangrijke verantwoordelijkheid dragen. Het vaderschap maakt dat ik echt nodig ben!”

Wie is Koert-Jan de Bruijn?

• 42 jaar.
• Acteur en presentator.
• Studeerde commerciële economie.
• Werd bekend als Dennis Tuinman in Goede Tijden, Slechte Tijden (RTL 4).
• Presenteerde RTL 4-programma’s als House Vision, RTL Snowmagazine, Koffietijd en Lang zullen we leven.
• Nederlandse voice-over van BBC-natuurseries Earth en One Life.
• Ambassadeur van Health Promoters, organisatie voor educatie over gezondheid en hygiëne in Zuid-Afrikaanse sloppenwijken.

Denk je weleens aan de dood?
“Zeker. Ik ben ervan overtuigd dat de dood het leven afbakent en daardoor meer zin geeft. Loslaten is een van de grootste uit- dagingen in een mensenleven. De dood is daarvan het ultieme voorbeeld. Deze enige zekerheid in het leven – we gaan allemaal dood – beangstigt me soms, maar tijdens een van mijn retraites heb ik vijf dagen volledige stilte ondergaan. Toen kreeg ik ineens zo’n vredig gevoel over me, dat ik in vrede zou kunnen gaan.”

Wie is in jouw vak de beste?
“Hans Goedkoop, de presentator van Andere Tijden, waardeer ik zeer. Deze historicus weet veel over de onderwerpen waarover hij – met veel bijzinnen – op een begrijpelijke manier vertelt. Hij leeft zich goed in en is daardoor een aangename verteller. Ook bioloog Midas Dekkers is zo’n fenomenale verteller die precies weet waarover hij het heeft.”

Off Piste

Vanaf 7 oktober, iedere zondag, 16.30 uur, RTL 4

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons