Kim Jong-un nodigt paus uit voor bezoek Noord-Korea

Meest gesloten land nooit eerder door paus bezocht

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus zal officieel uitgenodigd worden voor een bezoek aan Noord-Korea. Dat meldt BBC News. De vader van Kim Jong-un, Kim Jong-il, nodigde paus Johannes Paulus II in 2000 tevergeefs uit voor een bezoek aan zijn land.

De uitnodiging van de Noord-Koreaanse dictator zal volgende week door de president van Zuid-Korea aan de paus overhandigd worden. President Moon Jae-in legt dan, als onderdeel van een rondreis in Europa, een bezoek aan Vaticaanstad af.

De woordvoerder van president Moon, Kim Eui-kyeom, heeft dit bericht bevestigd en voegde eraan toe dat Kim Jong-Un de paus graag verwelkomt als hij Pyongyang bezoekt. Noord-Korea is nooit eerder door een paus bezocht.

Uitnodiging aan paus Johannes Paulus II

Nadat paus Johannes Paulus II gezegd had dat het een wonder zou zijn als hij Noord-Korea zou bezoeken, ontving hij in 2000 een uitnodiging van Kim Jong-il. Het bezoek heeft nooit plaatsgevonden, omdat de paus daar alleen op in wilde gaan als er priesters in dat land aanvaard zouden worden.

Schijnvrijheid

Hoewel de grondwet in Noord-Korea godsdienstvrijheid toestaat, is daar volgens Amnesty International geen sprake van. Er bestaan door de staat gecontroleerde kerken in dit land, maar dat is volgens deze mensenrechtenorganisatie voornamelijk voor de show.

Christenvervolging

Open Doors meldt op haar website dat het bezit van een bijbel in Noord-Korea strafbaar is, en dat het uiterst gevaarlijk is als christenen samen te komen. Praten over het geloof is vrijwel onmogelijk. Uit angst dat hun kinderen zich zullen verspreken, durven ouders niet met hun kinderen over het geloof te praten.

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons