Ivan is slaaf in een kas

Moderne slavernij in Nederland

in Mediatips

Ivan uit Bulgarije denkt een mooie toekomst op te kunnen bouwen in Nederland, maar eenmaal hier moet hij werken in een komkommerkas. Daar maakt hij lange dagen voor nauwelijks salaris en hij woont onder erbarmelijke omstandigheden.

Ivan wordt geholpen door de Haagse organisatie SHOP (Stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel). “Door het geven van informatie, advies en praktische en psychosociale hulp ondersteunt SHOP mensen bij het verbeteren van hun positie," vertelt een woordvoerder.

15 uur per dag werken

Tientallen slachtoffers van ernstige arbeidsuitbuiting worden door SHOP begeleid. Een greep uit wat voorbijkomt: iemand in de agrarische sector die gemiddeld tien tot twaalf uur per dag moest werken, zeven dagen in de week, die haar paspoort moest inleveren, nauwelijks salaris kreeg en de plek waar ze verbleef niet mocht verlaten; een kok die elf tot dertien uur per dag moest werken met nauwelijks vrije dagen, gedeelde bedden en een veel te laag inkomen; en een medewerker van een ambassade die vijftien uur per dag moest werken en werd opgesloten in het ambassadegebouw.

Meer slachtoffers dan bekend

“Naar verwachting ligt het aantal daadwerkelijke slachtoffers hoger omdat velen van hen geen aangifte durven te doen, bijvoorbeeld omdat ze illegaal in Nederland verblijven," zegt de woordvoerder. Wat mensen vaak niet weten is dat slachtoffers van mensenhandel niet worden uitgezet wanneer zij aangifte doen. Iemand krijgt dan voor de duur van het opsporingsonderzoek en de strafrechtelijke vervolging een verblijfsvergunning. Wordt er uiteindelijk een verdachte veroordeeld, dan kan het slachtoffer aanspraak maken op een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Meer informatie over de verschillende scenario’s en wetgeving vind je hier.

Tekst: Maarten Dallinga

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons