'Ik zou wel eens willen weten': vragen over leven na de dood

Zondag, 21.30 uur, NPO Radio 5

in Mediatips

Iedere zondagavond presenteert Tjitske Volkerink De Muzikale Fruitmand (EO), een radioprogramma met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. In de vragenrubriek 'Ik zou wel eens willen weten' is deze keer Visie-hoofdredacteur Marco van der Straten te gast. Hij vroeg zich af wat we over de hemel weten en besloot er een boek over te schrijven. 

Het viel Marco van der Straten op hoeveel zoete woorden er gesproken worden als er iemand is overleden. "Toen mijn oma eind 2017 overleed, werd in gesprekken de begrafenis en in een berichtje op Facebook gezegd, dat het nu feest is in de hemel." Hoewel Marco niet twijfelde aan het geloof van zijn oma, ging er toch iets bij hem knagen. "Iedereen heeft wel zo zijn gedachten over de hemel, maar in hoeverre denken we er echt over na? Wat bedoelen we als we het over de hemel hebben?" Tjitske Volkerink spreekt zondagavond met Marco over zijn zoektocht, die hij beschrijft in zijn boek Als ik in de hemel kom.  

'Steeds een ander perspectief'

Op zoek naar antwoorden, ging Marco in gesprek met mensen die over het leven na de dood hebben nagedacht. "Sommigen zijn er als theoloog mee bezig, anderen omdat door ziekte hun tijd op aarde naar verwachting nog relatief kort is. Ik ging bijvoorbeeld langs bij zangeres Kinga Bán, theoloog Willem Ouweneel, cultuurtheoloog Frank Bosman en dominee Paul Visser. Het werd een soort pelgrimstocht," legt Marco uit. "Met elke stap die ik zette, veranderde mijn perspectief op de hemel." 

Ik zou wel eens willen weten

De Muzikale Fruitmand  is een EO-programma met een lange traditie. Vaste onderdelen zijn een meditatie van ds. Arie van der Veer in 'De Bijbel Open', een radiomonument voor een overleden dierbare in 'Ik mis je' en de pastorale vragenrubriek 'Ik zou wel eens willen weten'. Tjitske Volkerink presenteert het programma sinds 2015. 

De Muzikale Fruitmand
Iedere zondag, 20.00 uur, NPO Radio 5
(met om 21.30 uur: 'Ik zou wel eens willen weten') 

Boek en theater

Het boek komt tot leven tijdens een voorstelling in Theater Odeon in Zwolle. Marco van der Straten brengt een avond met verhalen over Als ik in de hemel kom en ontvangt gasten die hij voor het boek heeft geïnterviewd. Met live muziek door Miranda de Vlieger (zang) en Bas Nijhuis (gitaar).

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons