'Ik wilde niet verder leven'

Annette Vink in 'De Verandering'

Annette voelt zich als meisje al heel eenzaam. Ze heeft een gesloten karakter en heeft last van depressies. Op school speelt ze de clown maar thuis is er veel spanning. Annette is een tiener als ze een eetstoornis ontwikkelt, waardoor ze graatmager wordt.

Op haar 14e ontmoet ze Nathan. Hij helpt haar aan alle kanten en probeert haar de bevestiging te geven die ze zo hard nodig heeft. Hoewel hun relatie ups en downs kent, verloven ze zich en als Annette 21 is trouwen ze. Voor Annette is dit huwelijk eigenlijk een soort vlucht om thuis weg te komen. Al snel is Annette zwanger. Ze vindt het vreselijk om dikker te worden. Ze kan het niet verdragen om haar lichaam in de spiegel te zien. Alle problemen van vroeger komen nog heftiger terug. Annette raakt steeds dieper in de put.

Huilbaby

Als hun zoontje na een zware bevalling wordt geboren, vindt Annette het heel moeilijk om zich aan de baby te hechten. Het wordt nog ernstiger als de kleine David een huilbaby blijkt te zijn. Annette valt enorm af. Ze is zwaar depressief. Annette: “Het leven was duister. Medicijnen, therapieën. We zochten naar antwoorden, naar oplossingen, maar vonden die niet.”

Suïcidepogingen

Annette doet meerdere pogingen om zichzelf van het leven te beroven en belandt regelmatig in het ziekenhuis. Bij de laatste poging komt ze op de IC terecht. Het is kantje boord en ze overleeft ternauwernood. Annette: Mensen zeiden in die periode vaak: ‘Ik bid voor je’. Dat vond ik zo’n irritante zin! Ik dacht: stop maar met je gebed, want het helpt toch geen bal.’”

Liefde

Annette zit vast in een cirkel van suïcidaliteit, automutilatie, leugens, verslavingen, onrust en innerlijke duisternis. Annette: "Ik wist niet hoe ik eruit moest komen. Het sleurde mij steeds dieper en dieper naar beneden. Het was geen leven meer, maar overleven." 
Maar liefde blijkt een sterke kracht temidden van verschillende suïcide pogingen en depressies. En als Annette op een dag wordt meegenomen naar een kerkdienst is dat het begin van een grote verandering in haar leven.

'De Verandering', zaterdag 6 oktober, 18.40 uur, NPO 2

Hulp nodig? 

Wil je naar aanleiding van dit artikel doorpraten? Heb je op dit moment hulp nodig? Kijk dan op 113.nl of bel met 0900-0113.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons