Hoe leer ik mijn kinderen opruimen?

Tips van Yvonne Bijl

Dit schooljaar zouden mijn kinderen zélf hun rommel opruimen in huis. Althans, dat was de bedoeling. Want na drie schoolweken moet ik bekennen dat ik toch weer alles loop op te ruimen. Dit was niet de bedoeling. Hoe krijg ik mijn kinderen aan het opruimen?

Leuk, zo’n frisse start als het nieuwe schooljaar! Een goed moment om de regels en gezinsafspraken weer aan te scherpen. Jassen aan de kapstok, tassen in de mand en vieze was in de wasmand in plaats van onder het bed. En nee, ook naast de wasmand telt niet mee. Bij de meeste gezinnen lukt het opruimen in de maanden augustus en september wel aardig, maar daarna gaat het bergafwaarts. Althans, zo ervaren veel ouders dat. De kinderen hebben waarschijnlijk nergens last van.

Afspraken maken

Wat opruimen betreft is het belangrijk dat de afspraken voor iedereen helder zijn. Wanneer ruimen we op, wie ruimt op en waar ruimen we de spullen op. Deze afspraken moeten passen bij de leeftijd van het kind. Met jonge kinderen kun je opruimen in spelvorm. Het kind ruimt alle rode auto’s op en papa alle blauwe. Of doe een potje ‘wie het snelst alle lego in de bak kan doen’. Maar daar trapt een 6-jarig kind niet meer in. Dan maak je mét het kind, en niet vóór het kind, afspraken over waar en wanneer zij moeten opruimen. Bijvoorbeeld: je pakt pas nieuw speelgoed als het vorige is opgeruimd. Of: je ruimt elke vrijdag je kamer op. Je kunt ook afspreken dat constructiespeelgoed elke zaterdag weer uit elkaar gehaald wordt. Je kunt kinderen gerust helpen of erop wijzen dat het tijd is om op te ruimen.

Huis opruimen organiseren

Opruimen wordt voor kinderen prettiger wanneer duidelijk is hoe zij moeten opruimen. Een knutselkast die meer op een rommelkast lijkt, nodigt niet uit tot opruimen. Dus zorg voor overzicht en orde in de kasten, bakken of manden. Speelgoed dat vaak gebruikt wordt, staat op kinderhoogte. Spullen die zelden uit de kast komen, kunnen wat hoger liggen. Zet de wasmand op een praktische plek in huis. Misschien zijn meerdere manden in huis zelfs handig. Maak een kapstok voor de kinderen en zorg voor voldoende plek. Overzicht, duidelijkheid en vaste plekken zijn essentieel.

Ruim niet alles zelf op

Leren opruimen is ook een kwestie van trainen. Zoals bij veel opvoeduitdagingen, geldt ook voor opruimen dat wat je doet meer impact heeft dan wat je zegt. Wanneer jij spullen laat rondslingeren en je jas op de bank legt in plaats van aan de kapstok hangt, zullen de kinderen dit ook gaan doen. En de grootste uitdaging ben je misschien wel zelf. Het is soms zo verleidelijk zelf te gaan opruimen. Het gaat immers sneller en beter. Maar houd je in! Ga het niet doen voor je kind. Dit is puur een oplossing voor de korte termijn. Probeer op de lange termijn te denken. Denk aan het moment waarop je kind uit zichzelf jóúw jas aan de kapstok hangt omdat jij die hebt laten rondslingeren...

Tips

  1. Jonge kinderen vinden opruimen vaak nog leuk, dus begin op tijd.
  2. Slingert er wat rond? Haal de dader erbij en laat hem of haar opruimen.
  3. Adem in, adem uit. Heb een lange adem

Boekentip

‘Vrolijk huishouden’, Els Jacobs, Forte, 128 blz., € 12,95

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons