Hierom vertelt Andries Knevel over zijn oogoperatie

'Woorden stamelen slechts'

Om 14.30 uur begon het onderzoek van mijn oog in het AMC te Amsterdam. Om 15.30 uur hoorde ik dat ik geopereerd moest worden vanwege acute netvliesloslating. Om 16.00 uur vertelde de oogarts dat alle operatiekamers van AMC en VU bezet waren. Om 16.30 uur wist ik dat ik in een gespecialiseerde oogkliniek in Amstelveen geopereerd kon worden. Om 17.00 uur werd ik daar de OK in gereden. Om 18.00 uur was de operatie voltooid. Om 19.00 uur was ik thuis.

Dit alles speelde zich ruim twee weken geleden af. Het herstel van mijn oog gaat voorspoedig. Waarom ik deze ervaring met u deel? Omdat ik twee weken geleden een aangrijpend verhaal in de Volkskrant las van journalist Fokke Obbema. Hij kreeg een hartstilstand, herstelde wonderbaarlijk, heeft nu moeite met het leven en is op zoek naar de zin van het bestaan. Terugkijkend op de eerste spannende minuten, beschrijft hij hoe er in een mum van tijd acht hulpverleners om hem heen stonden: brandweerlieden, politiemensen en ziekenbroeders. En dan schrijft hij: Prachtland.

Onder de indruk

Precies dat woord zong door mijn hoofd toen mijn vrouw mij uit de kliniek naar huis terugreed. Opnieuw was ik tijdens die paar luttele uren onder de indruk gekomen van de kennis, kunde en toewijding van artsen en verpleegkundigen. Hun geweldige inzet, dat enorme vakmanschap.

Prachtland

Al eerder dacht ik aan Nederland als ‘prachtland’, ongeveer twee jaar geleden. Toen lag ik meer dan drie weken op de intensive care vanwege een legionellabesmetting. Ongetwijfeld zullen er ook lezers zijn die andere ervaringen hebben, maar ja, dit is nu eenmaal mijn ervaring. In de theologie is een poging gedaan om de onbaatzuchtigheid en medemenselijkheid van mensen te duiden. God heeft spoortjes van Zijn goedheid en genade in de hele schepping achtergelaten, zegt Calvijn. En daarom is er niet alleen maar ellende op deze wereld.

Met een andere term: er is nog zoiets als algemene genade. Ach, woorden stamelen slechts. Maar ik ben het met Fokke eens: Prachtland.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons